AI-screeningssystem for livmoderhalskræft godkendt i EU

Hologic påbegynder europæisk udrulning af selskabets AI-drevne screeningssystem for livmoderhalskræft, efter systemet er blevet godkendt til kommerciel brug.

AI-screeningssystem for livmoderhalskræft godkendt i EU

Undersøgelser har vist, at de såkaldte paptest, som er standardmetoden til screening for livmoderhalskræft, kan have en nøjagtighed på mellem 55 og 80 procent, når det handler om at påvise potentielle forstadier til kræft i blandt andet livmoderhalsen eller tyktarmen. Regelmæssig screening reducerer dødsraten i forbindelse med sygdommen betydeligt.

Et nyt værktøj drevet af kunstig intelligens fra virksomheden Hologic har til formål at gøre disse statistikker endnu bedre. Virksomheden har netop fået systemet, som hedder Genius, godkendt til kommercielt brug i Europa. Det sker efter, at systemet blev godkendt til CE-mærkning for næsten et år siden.

Skal opdage kræftceller i meget tidligt stadie

Genius bruger kunstig intelligens og volumetriske billedteknologier, hvor der gøres brug af rumfangsforhold til at opdage kræftceller i et meget tidligt stadie. Det vil samtidig muliggøre tidligere diagnosticering af for eksempel livmoderhalskræft.

Systemet omfatter en række digitale værktøjer til at strømline hele processen med indsamling og analyse af cytologiske prøver, hvor for eksempel en celleprøve fra livmoderhalsen bliver taget med en lille børste ved en gynækologisk undersøgelse med henblik på at stille en eventuel diagnose.

Kan identificere tegn på kræft, inden celle er ondartet

I tilfældet med Genius begynder processen med, at der indsamles en celleprøve, hvorefter Genius Digital Imager optager billeder i høj opløsning af disse celler. Herefter analyserer Genius Cervical AI-algoritmen billederne og indsnævrer titusindvis af celler til et galleri med de mest diagnostisk relevante billeder.

Den deep learning-baserede AI-algoritme undersøger hver enkelt celle for at identificere potentielle tegn på kræft – selv før en læsion eller celle er blevet ondartet. Herefter genereres en rapport, der kan vejlede sundhedspersonalet om diagnose og behandlingsmuligheder.

Det er vigtig for bekæmpelsen af livmoderhalskræft, at den opdages i et meget tidligt stadie. Der opereres med fire stadier.

Stadium 1 dækker over, at kræften er begrænset til selve livmoderhalsen og ikke har spredt sig. Så er 5-års overlevelsen 85-90 procent.

Ved næste stadium har sygdommen spredt sig til den øverste del af skeden eller vokset ud mod bækkenvæggen og så falder 5-års overlevelsen til cirka 60 procent.

Ved stadium 3 har kræften vokset sig ned i den nederste del af skeden eller helt ud på bækkenvæggen og så er 5-års overlevelsen 30 procent.

Ved sidste stadium med spredning til fjerne organer er 5-års overlevelsen 15  procent. Kilden til disse tal kommer fra sundhed.dk.

Se også: Bioteknologi kan forbedre menneskets sundhed

Kan bruges af laboratorier i hele verden

En af styrkerne ved systemet er, at billederne gemmes på Genius Image Management Server. Systemet er designet til at være bredt tilgængeligt, at blive opdateret let og at blive udvidet af laboratorier på tværs af netværk og i hele verden.

Hologic koordinerer blandt andet med store europæiske laboratorier som tyske ZotzKlimas Diagnostics Laboratories med henblik på vurdering af det nye system.

Netop muligheden for at bruge systemet på tværs af netværk i hele verden fremhæver Andrew Pieprzyk, vicepræsident for Hologics internationale afdeling for strategisk udvikling af diagnostik.

“Teknologien forbedrer de enkelte laboratoriers muligheder og har også potentiale til radikalt at ændre den måde, hvorpå screening for livmoderhalskræft udføres, ved at gøre det muligt for laboratorier inden for det samme netværk at samarbejde på tværs af verden om at håndtere antallet af tilfælde”.

Hvert år får cirka 60.000 kvinder i Europa livmoderhalskræft, og næsten 30.000 kvinder dør af sygdommen årligt.

I Danmark får knap 400 kvinder konstateret livmoderhalskræft om året, og ifølge statistik fra 2018 fra Kræftens Bekæmpelse lever knap 9.000 danske kvinder med livmoderhalskræft. Knap 100 dør årligt af sygdommen i Danmark.

Se også: Nyheder om bioteknologi