Bionedbrydelig emballage af tang skal erstatte plastemballage

Den britiske startupvirksomhed NotPla vil gøre en ende på emballage og indpakning af plastik, som vi kender det i dag. Deres miljøvenlige alternativ er lavet af brunalger og kan endda spises.

Bionedbrydelig emballage af tang skal erstatte plastemballage

Kloden svømmer – bogstaveligt talt – i plastik. Mere end 300 millioner ton plastik produceres ifølge International Union for the Conservation of Nature (IUCN) hvert år, hvoraf mindst 14 millioner ton om året ender ude i havene. Det er ikke kun til stor skade for miljøet, men også for økosystemet, da mange dyrearter i havene spiser eller vikles ind i plastikaffald.

Det problem vil den britiske startup NotPla, der blev grundlagt i 2014, gøre op med. Virksomhedens navn røber det allerede, men skulle du være i tvivl, fremstiller virksomheden emballage, der ligner og har mange af de samme egenskaber som plastik, men som er alt andet end plastik (deraf forkortelsen NotPla for ”not plastic”).

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Bionedbrydeligt emballage fremstillet af brunalger

NotPla, der består af designere, kemikere, ingeniører og iværksættere, har udviklet en metode til at fremstille bæredygtig og bionedbrydelig emballage af tang og andre naturlige materialer som alternativ til plastikemballage.

Måske har du set deltagere til visse maratonløb snuppe små gennemsigtige poser med drikkelse langs ruterne. Det er NotPlas førende produkt, Ooho, der er blevet afprøvet. Produktet ligner til forveksling en lille, tynd plasticpose, men er altså fremstillet af brunalger. Brunalger og tang i almindelighed er en vigtig ressource, fordi det ifølge NotPla kan vokse op mod 1 meter om dagen, ikke konkurrerer med andre afgrøder, ikke har brug for ferskvand eller gødning og aktivt bidrager til at afsyre havene.

At bruge tang som materiale giver mange fordele i forhold til plastik. Emballagen kan blot smides ud i skraldespanden til madaffald, og så nedbrydes det efter kun 4-6 uger. Alternativt kan du også blot spise det, hvis du er til det, da materialet som nævnt er bionedbrydeligt.

Poser og bokse til takeaway

Indtil videre kan NotPla producere bæredygtig emballage i størrelser fra 15 til 100 milliliter. Det har indtil videre ført til et samarbejde med Heinz.

Via sin hjemmeside sælger NotPla ketchup til takeway i de bionedbrydelige poser. Restauranter kan købe 120 poser med Heinz-ketchup for 270 kroner, som kunder kan få med ud af huset sammen med deres mad. Og dermed er der et stykke plastaffald mindre i omløb.

NotPla arbejder også på andre former for bæredygtig emballage, som skal gøre det af med plastik. Firmaet har blandt andet skabt en takeawayboks til at afløse gængse plastbokse og papbeholdere med plastbelægninger på indersiden. NotPlas takeawayboks består udelukkende af pap uden nogle syntetiske materialer. Indersiden har en belægning lavet udelukkende af tang, som gør papboksene vandafvisende, men samtidig nedbrydelige på få uger.

Tang er ikke det eneste materiale, der udvikles som alternativ til plast i emballage. Også en type majsprotein kaldet “zein” samt stivelse og andre naturlige forbindelser bliver af forskere i Singapore og USA brugt til at udvikle en ny type bionedbrydelig og bakteriedræbende fødevareemballage, der kan forlænge fødevarers holdbarhed og reducere CO2-udslippet.

Læs også: Nyheder om biotek