Forskere udvikler bæredygtig æggehvideprotein i svampe

Forskere fra Finland har udviklet en ny og bæredygtig metode til at dyrke det meget anvendte æggehvideprotein ovalbumin i svampe.

Forskere udvikler bæredygtig æggehvideprotein i svampe

Forskere fra University of Helsinki og det tekniske forskningscenter i Finland, VTT, har i en videnskabelig artikel offentliggjort, at de har udviklet en ny måde at dyrke æggehvideprotein på. Metoden involverer svampe og har markante fordele i forhold til den konventionelle måde at udvinde æggehvideprotein på.

Æggehvider indeholder en lang række brugbare proteiner, som finder anvendelse i et utal af fødevarer og i diætetiske og medicinske produkter. Det er særligt glykoproteinet ovalbumin, som udgør 54 procent af æggehvide, der er i høj kurs. Indholdet i proteinet er kendetegnet ved at have flere eftertragtede egenskaber såsom at høj stabilitet under intens varme.

Selv om efterspørgslen på ovalbumin kan dækkes gennem opdræt af høns, er det ikke en særlig bæredygtig måde. Det er et problem, som forskerne fra Finland nu mener at have fundet en god løsning på.

Læs også: Biotek – sådan har bioteknologi formet vores samfund

Protein dyrkes i genmodificeret svamp

Løsningen hedder trichoderma reesei og er en udbredt trådformet sæksvamp, som forskerne har brugt som afsæt til at dyrke proteinet. Først har de ved hjælp af moderne bioteknologiske redskaber indsat det gen, der bærer opskriften for ovalbumin, i svampen. Det får svampen til at producere og udskille samme protein, som man finder i æggehviden fra æg produceret af høns.

Dr. Emilia Nordlund fra VTT Technical Research Centre i Finland forklarer, at proteinet adskilles fra svampecellerne, koncentreres og tørres, og så står man med et brugbart slutprodukt.

Læs også: DTU-forskere jagter enzymer, der omdanner CO₂ til kemikalier

Udleder op til 55 procent færre drivhusgasser

At udvinde proteinet gennem svamp har vist sig at have temmelig mange fordele. Først og fremmest er der det etiske spørgsmål. Ingen dyr er involveret i udvindingen af proteinet.

Dernæst er der også store bæredygtige gevinster ved ikke at lade høns lægge æg for at få fat i proteinet. Dyrkning af ovalbumin gennem svampe er en langt mere effektiv metode og kræver markant mindre input – kun 2,5 kilo glukose – for at gro. Til sammenligning er der brug for hele 27,5 kilo foder til høns for at producere et kilo æggehvideprotein. Der er dermed en langt højere effektivitet og en mindre udledning af drivhusgasser.

“Ifølge vores forskning betyder det, at svampeproduceret ovalbumin reducerer arealforbruget med næsten 90 procent og drivhusgasserne med 31-55 procent sammenlignet med produktionen af den hønebaserede modpart. I fremtiden, når produktionen er baseret på energi med lavt kulstofindhold, har præcisionsfermentering potentiale til at reducere virkningen endda med op til 72 procent”, siger ph.d.-forsker Natasha Järviö fra Helsinki Universitet.

Alt i alt er det altså miljømæssigt set en bedre løsning at fremstille det vigtige æggehvideprotein gennem svampe, lyder det fra forskerne. Og med et årligt globalt forbrug af æggehvideprotein på omkring 1,6 millioner tons i 2020 er der store perspektiver i at optimere produktionsmetoderne.

Læs også: Nyheder om bioteknologi