Mikroorganismer kan gøre kunstgødning til afgrøder overflødig

Startupvirksomhed har fundet metode til at udvikle mikroorganismer til gødning i landbruget. Det kan reducere landbrugets CO2-aftryk.

Mikroorganismer kan gøre kunstgødning til afgrøder overflødig

Kvælstofgødning kræver fossile brændstoffer at fremstille og kan skade miljøet, når den er brugt. Virksomheden Kula Bio har måske fundet en metode, der ved hjælp af mikroorganismer kan ændre på brugen af traditionel gødning.

Landbruget er stor CO2-synder

Fremstilling af gødning på grundlag af fossile brændstoffer menes at stå for over 20 procent af landbrugets enorme CO2-fodaftryk, og gødning, der skylles af markerne, forurener vandet og forårsager døde zoner i havet.

Kula Bio, en nystartet virksomhed, der er opstået på baggrund af forskning på Harvard, har for nylig rejst 50 millioner dollar for at hjælpe med at bringe et alternativt produkt på markedet. Det drejer sig om gødning, der bruger mikroorganismer i stedet for fossile brændstoffer til at give planterne det kvælstof, de har brug for til at vokse hurtigt.

Naturlige bakterier henter kvælstof fra luften

Bill Brady, der er grundlægger af og direktør i Kula Bio, forklarer, at der er tale om bakterier, der er naturligt forekommende, og som henter kvælstof fra luften.

Kula Bio starter med at dyrke mikroorganismerne i en bioreaktor, så der er så mange som muligt i en liter af virksomhedens gødning, og fodrer dem med en næringsblanding. Derefter afskæres fødekilden til disse bakterier. Når de fornemmer, at de ikke har mere mad, begynder de at lagre og hamstre energi ved tage kulstof, brint og ilt.

Herefter begynder de at producere dette energilagringsmateriale i deres cellestruktur, og derved får afgrøderne den gødning, de har brug for, på en mere naturlig måde.

Se også: Biotek – sådan har bioteknologi formet vores samfund

Kan være kulstofnegativt

Fordelen ved at benytte denne form for gødning er også, at traditionel gødning kan løbe væk fra markerne, når landmændene sprøjter store mængder på én gang. Hvis det regner, ender gødningen også med at blive skyllet ud i nærliggende vandløb og floder.

Mikroorganismer producerer i stedet kvælstof efter behov, og de opfanger også kulstof. Når de dør, forbliver dette kulstof i jorden og bidrager til at gøre jorden sundere. Det hjælper også på produktets CO2-fodaftryk. Brady vurderer, at det sandsynligvis vil være kulstofneutralt eller endda kulstofnegativt.

Kula er også ved at blive økologisk certificeret, så det kan bruges på økologiske gårde.

Se også: Nyheder om bioteknologi