Nucleai bruger maskinlæring til at forudsige kræftsvulster

Det israelske biotekselskab Nucleai benytter kunstig intelligens til mere præcis og personlig behandling af tumorer i patienters kroppe.

Nucleai bruger maskinlæring til at forudsige kræftsvulster

Kunstig intelligens og maskinlæring har et enormt potentiale inden for praktisk talt alle dele af samfundet, også sundhed. Den israelske bioteknologiske startup Nucleai har for eksempel udviklet en algoritme til at spore kræftcellernes placering via en computer.

Nucleai går en lidt anden vej end andre bioteknologiske virksomheder, der ofte fokuserer på det molekylærbiologiske aspekt og studerer sammensætningen og strukturen af molekyler i cellerne. Den israelske startupvirksomhed forsøger i stedet at kombinere kunstig intelligens, big data og det, man kalder for computational biology. Computational biology dækker over teoretiske metoder, matematisk modellering og beregningssimuleringsteknikker.

Algoritmen kan forudsige, hvordan kræftsvulster udvikler sig ved at foretage en analyse af vævet eller celletypen. Når det er kortlagt, bliver de straks sammenlignet med de sunde menneskelige celler.

Analyserer kræftvævet

Processen tager især fat på, hvordan kræftcellerne interagerer med T-cellerne eller immuncellerne. T-cellen er en vigtig dræbercelle i immunforsvaret mod infektioner, og nogle T-celler har også evnen til at genkende og slå kræftceller ihjel.

Nucleais satsning på kræftbehandling er blevet udvidet til at omfatte de amerikanske medicinske centre. Den israelske startupvirksomhed har indgået partnerskaber med Rambam og Sheba Medical Centers, University of Pennsylvania og flere andre.

Dette ville give forskerne mulighed for at foretage omfattende undersøgelser af maskinlæringsalgoritmerne, og hvordan de ville være i stand til at træne dem.

Se også: Kunstig intelligens til medicinsk behandling

Bedre personlig behandling

Nucleais direktør, Avi Veidman, forklarer, at deres platform finder et ‘fingeraftryk’, der beskriver en bestemt population af mennesker, der ville reagere på et lægemiddel ved at sammenligne fakta samt liste data om dem, der ikke reagerer.

“Præcisionsmedicin kan hjælpe med at identificere visse faktorer, der kan hjælpe med at behandle folk individuelt, i modsætning til traditionel medicin. Vores platform giver virkelig merværdi til personlig behandling,” siger Avi Veidman.

Nucleais maskinlæringsplatform kan undersøge forskellige kræfttyper såsom hudkræft, livmoderhalskræft, lungekræft, brystkræft, prostatakræft og andre typer. I øjeblikket er forskerne løbende ved at undersøge kliniske forsøg, inden de får FDA-godkendelse.

Se også: Sådan former biotech samfundet

Algoritme laver færre falske svar

Nucleai er ikke ene om at arbejde med maskinlæring til behandling af kræft og langt fra de første. Google har tidligere udviklet en kunstig intelligens, der var i stand til at diagnosticere lungekræft hos patienter mere præcist end de fleste menneskelige læger.

I en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature Medicine, har udviklerne kunnet fremvise et deep learning-program til at opdage ondartet kræft med en succesrate på 94,4 procent uden nogen forudgående scanning. Algoritmen lavede færre falske positive og falske negative resultater end sine menneskelige kolleger ved sammenligning.

Da AI’en er i stand til at behandle enorme datamængder, kan den opdage subtile mønstre i kræftdiagnoser, som mennesker måske ganske enkelt ikke ville være i stand til at identificere på grund af tidsmangel.

Se også: Nyheder om biotech