Ny kobberoverflade eliminerer bakterier på kun to minutter

En ny type kobbermateriale kan dræbe mere end 99,99 procent af bakterier på to minutter. Det kan også have en effekt på COVID-19.

Ny kobberoverflade eliminerer bakterier på kun to minutter

Kobber har længe været brugt til at bekæmpe bakterier, for eksempel stafylokokker. Nu har forskere udviklet et nyt kobberprodukt, der dræber bakterier 120 gange hurtigere og mere effektivt end almindelig kobber.

Det kan være med til at bekæmpe den voksende trussel fra antibiotikaresistente bakterier – i forskerkredse kaldes denne type bakterier for superbakterier.

Det nye kobberprodukt er resultatet af et forskningssamarbejde mellem RMIT University og Australiens nationale videnskabsagentur CSIRO, hvis resultater netop er blevet offentliggjort i Biomaterials.

Ekstremt effektivt materiale mod bakterier

Kobber er et godt materiale til at bekæmpe forskellige bakteriestammer, da de ioner, der frigives fra metallets overflade, er giftige for bakterieceller.

Professor Ma Qian fra RMIT University forklarer, at processen med at bekæmpe bakterier med standard kobber er langsom. En standard kobberoverflade vil dræbe omkring 97 procent af for eksempel stafylokokker inden for fire timer. Med det nye kobbermateriale blev mere end 99,99 procent af bakterierne ødelagt på blot to minutter.

Materialet er altså både mere effektivt end almindeligt kobber og hele 120 gange hurtigere til at bekæmpe bakterier. I undersøgelsen slås det fast, at disse resultater blev opnået uden hjælp fra noget lægemiddel.

Mange anvendelsesmuligheder – også mod COVID-19

Forskerne vurderer, at der kan være en lang række af anvendelsesmuligheder for det nye materiale, når det er færdigudviklet.

Det kan for eksempel benyttes på dørhåndtag og andre berøringsflader i skoler, hospitaler, hjem og offentlige transportmidler samt til filtre i antimikrobielle respiratorer eller luftventilationssystemer og i ansigtsmasker.

Det er også muligt, at materialet kan bekæmpe SARS-COV-2, den virus, der forårsager COVID-19. Det vil forskerholdet arbejde videre på at undersøge. Tidligere undersøgelser har også påvist, at kobber kan være meget effektivt mod virussen.

Se også: Sådan former biotek vores samfund

Nødvendigt med nye materialer til at bekæmpe resistente bakterier

Dr. Daniel Liang fra CSIRO understreger, at det er bydende nødvendigt med nye medicinske materialer og apparater for at reducere behovet for antibiotika. I takt med, at sundhedsvæsenet bruger mere og mere antibiotika, bliver bakterier nemlig mere og mere resistente over for antibiotika.

“Medicinresistente infektioner er stigende, og da der kun kommer få nye antibiotika på markedet, vil udviklingen af materialer, der er resistente over for bakterier, sandsynligvis spille en vigtig rolle for at løse problemet,” lyder det fra Liang.

Se også: Nyheder om biotek