3D-print med robot overgår de konventionelle byggemetoder

3D-printede byggematerialer kan være smartere at bruge end traditionelle byggemetoder, da byggeriet går hurtigere og er mere bæredygtigt.

3D-print med robot overgår de konventionelle byggemetoder

Teknologien til at automatisere opførelse af nyt byggeri ved hjælp af robotter og 3D-print teknologi er nu kommet så langt i udviklingen, at 3D-printere i større grad kan blive standardudstyr på byggepladserne.

Konfigurator til 3D-bygningsprint med robot

Det danske firma COBOD har udviklet det, som det kalder for verdens første konfigurator til 3D-bygningsprint med robot. Den kan vise, hvor lang tid det tager printeren lag for lag kan opføre en specifik bygning. Konfiguratoren kan også vise, hvad det kræver for en størrelse printer, og hvilken mængde materialer der skal bruges.

Ifølge konsulenthuset McKinsey er der potentiale for at fordoble produktiviteten i byggebranchen via øget automation, og her kan 3D-robotprintere spille en vigtig rolle på byggepladser.

Se også: Hvad laver de største danske virksomheder?

Bæredygtige byggematerialer

En af årsagerne til, at 3D-print kan være smartere at bruge end traditionelle byggemetoder, er at printeren sparer mange ressourcer. Byggeriet går hurtigere, der kræves mindre mandskab, og det giver et sundere arbejdsmiljø.

Der kan samtidig bruges mere bæredygtige og lokale materialer, så transport og leveringstid minimeres. Hele 99 procent af 3D-printet beton kan for eksempel laves med lokale materialer, oplyser COBOD.

Philip Knudsen, der er global marketingschef for COBOD International, forklarer til 24Tech.dk, at de endnu ikke har præcise tal på, hvor meget lavere CO2-aftrykket er med 3D-printet.

“Der er dog mange faktorer, som influerer på beregningen. Cement-andelen udgør dog en stor andel af denne beregning. Vi kan dog sige, at det er omkring 14 procent cement i denne printbare løsning og i traditionel beton, mens der er mere end 50 procent mere cement i det, vi kalder 1. generations 3D-printet materiale, hvor andelen er 22 procent. Så det er virkelig en game changer inden for betonindustrien, som COBOD er først med,” forklarer Philip Knudsen.

Se også: Sådan kan gamle bygninger let gøres grønne

3D-printet beton er blevet langt billigere

En af verdens fem største producenter af beton, CEMEX, har valgt at samarbejde med COBOD om at udvikle en betonblanding, designet specielt til opførelse af robot 3D-printede bygninger.

Udgiften til denne type beton er reduceret til en tiendedel af prisen sammenlignet med de mørtler, som blev anvendt med den nye teknologi i de første år.

”Vi kan med vores automatisere produktion bygge hurtigere end nogen andre, og nu kan vi også bruge det mest konkurrencedygtige materiale til byggeri, beton der blot koster 20-40 øre per kilo materiale alt afhængig af, hvor i verden vi er,” fastslår Henrik Lund-Nielsen.

Philip Knudsen forklarer, at 3D-printet beton faktisk er op mod 10 procent dyrere at producere end almindeligt beton, men der er langt mindre spild i forhold til konventionelt byggeri, så man kan ikke helt sammenligne.

“Der sker store fremskridt nærmest dag for dag i forhold til, at 3D-byggeri bliver mere konkurrencedygtig end konventionelt byggeri”.

Se også: Nyheder om dansk teknologi