Danske virksomheder mister 7 mia. kroner årligt pga. patentbrud

Der importeres årligt for 121 milliarder euro forfalskede varer til EU, og særligt danske virksomheder er hårdt ramt af patentbrud.

Danske virksomheder mister 7 mia. kroner årligt pga. patentbrud

Hver fjerde virksomhed i EU med under 250 ansatte og intellektuelle ejendomsrettigheder har været udsat for krænkelser af deres intellektuelle ejendomsrettigheder. Det viser tal fra European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

Problemet kan være endnu større i Danmark og koster ifølge SMVDnamark danske SMV’er knap 7 milliarder i årlig omsætning.

Krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder

Krænkelser af deres intellektuelle ejendomsrettigheder kan for eksempel ske ved, at virksomhedens patent, varemærkeregistrering eller designbeskyttelse kopieres af et andet firma. En ud af fire SMV’er i EU oplever brud på patenter.

I Danmark er problemet endnu mere udbredt. Hele 38 procent af de danske virksomheder svarer, at de mindst en gang har fået krænket deres intellektuelle ejendomsrettighed. Tallet er forbundet med en vis usikkerhed, forklarer SMVDanmark, da der kun er 47 danske virksomheder med i undersøgelsen.

Da tallet trods alt er betydeligt højere end EU-gennemsnittet, formoder SMVDanmark dog, at i hvert fald mere end hver fjerde virksomhed i Danmark med intellektuelle ejendomsrettigheder har oplevet at få krænket disse.

Kun virksomheder i Bulgarien og Luxembourg oplever flere brud på patenter end i Danmark ifølge tallene fra EUIPO.

Patentbrud betyder færre innovative produkter

Det har direkte konsekvenser for det danske erhvervsliv. Danske virksomheder udvikler nemlig relativt få nye innovative produkter sammenlignet med vores nabolande.

Flere af de lande, som Danmark normalt sammenlignes med, udvikler markant flere nye produkter. For eksempel har 42 procent af de svenske virksomheder introduceret mindst ét innovativt produkt på markedet i løbet af de seneste to år og er altså markant over det danske niveau.

En medvirkende årsag kan være, at svenske virksomheder i langt lavere grad oplever at få krænket deres immaterielle ejendomsrettigheder. Sammenligner man antallet af nye innovative produkter med antallet af krænkelser af intellektuelle ejendomsrettigheder på tværs af landet, finder man en negativ sammenhæng.

Virksomhederne mister ganske enkelt incitament til at udvikle innovative produkter i takt med, at andelen af krænkelser stiger. Intellektuelle rettigheder har stor betydning for virksomhedernes konkurrenceevne. Virksomheder med intellektuelle ejendomsrettigheder har 68 procent højere omsætning per medarbejder end de virksomheder, der ikke har intellektuelle ejendomsrettigheder.

Se også: Danske virksomheder er dårlige til at tage patent på innovationer

Patentbrud koster dansk erhvervsliv milliarder af kroner

Ifølge EUIPO mister danske virksomheder mister knap 7 milliarder koner årligt på grund af brud på intellektuelle ejendomsrettigheder. Derudover mister Danmark knap 5.000 arbejdspladser af samme årsag.

Forfalskede varer forvolder også betydelig skade på EU’s økonomi. Legitime virksomheder mister hvert år omsætning for 83 milliarder euro i 11 centrale sektorer, der er særligt udsatte for varemærkeforfalskning. Dertil skal lægges tab på 15 milliarder euro i skatter og afgifter samt bidrag til social sikring, og det skønnes, at 670 000 arbejdspladser går tabt hvert år i EU inden for disse sektorer som følge af varemærkeforfalskning.

For hele EU gælder det, at der hvert år indføres forfalskede varer for 121 milliarder euro til EU.

Det fremgår af rapporten, at en væsentlig del af det beløb, som danske virksomheder svindles for, mistes til varemærkeforfalskede varer inden for medicinalbranchen. Det er ikke kun et problem for virksomhederne, men også for forbrugerne, idet produktet kan udgøre en sundhedsrisiko for forbrugeren oven i den økonomiske skade, som rammer virksomhederne.

IP-kriminalitet på EU’s top-10 over international kriminalitet

EUIPO’s administrerende direktør, Christian Archambeau, forklarer i forbindelse med rapporten, at intellektuel ejendomsret er et af Europas mest værdifulde aktiver og er et centralt element i vores sociale og økonomiske genopretning – især for små virksomheder.

“Med COVID-19-pandemien er der kommet større fokus på problemet med IP-kriminalitet på grund af den øgede mængde forfalskede lægemidler og medicinske produkter, der er en yderligere trussel mod borgernes sundhed og sikkerhed. Problemet har længe været kendt og er ofte forbundet med andre former for ulovlige aktiviteter, hvilket kræver en hurtig, robust og koordineret indsats,” slår han fast.

IP-kriminalitet er for nylig blevet genopført på EU’s top-10 over prioriteter i bekæmpelsen af international kriminalitet.

Se også: Hvilke danske tech-virksomheder er der?

Foreslår fri proces for små virksomheder

Det kan være enormt ressourcekrævende at føre sager om brud på intellektuelle rettigheder. Derfor forslår SMVdanmark, at virksomheder, som ikke har den fornødne kapital, der kræves for at betale omkostningerne forbundet med en retssag, får mulighed for fri proces.

Det skal hjælpe virksomhederne med i højere grad at tage kampen op mod krænkerne og på sigt give et solidt konkurrenceløft til de virksomheder, som bliver kopieret.

”Vinder man en sag i dag, går straffen kun på, hvad krænkeren har tjent på produktet. Ikke den fulde skade, som den krænkede har lidt. Så straffen er ikke hård nok. Men ofte kommer det slet ikke til en retssag, fordi den lille virksomhed opgiver på forhånd. Det er simpelthen for dyrt at køre en sag. Derfor bør der indføres en gennemskuelig ret til at søge om fri proces. Det vil også i sig selv virke forebyggende, for så vil de krænkende virksomheder måske tænke sig om to gange, før de kopierer,” siger Mia Amalie Holstein, vicedirektør i SMVDanmark.

Se også: Nyheder om dansk teknologi