Digitalisering af produktionsvirksomheder giver økonomisk gevinst

Danske produktionsvirksomheder kan opnå store økonomiske gevinster ved at investere i digitale løsninger såsom 3D-print, robotter og virtual reality.

Digitalisering af produktionsvirksomheder giver økonomisk gevinst

50 danske virksomheder har i perioden 2017 til 2020 samarbejdet med universiteter og teknologiske institutter i projektet MADE Digital om at udvikle og teste nye digitale løsninger. De estimerer, at projektet har resulteret i effektiviseringsgevinster og en øget omsætning på en halv milliard kroner.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Accelererer digital transformation af produktionsvirksomheder

MADE Digital er en forskningsplatform i produktionsklyngen MADE – Manufacturing Academy of Denmark. MADE Digital kan ses som en dansk pendant til Tysklands Industrie 4.0 og består af virksomheder, uddannelsesinstitutioner, vidensinstitutioner og GTS-institutter. I MADE Digital var målet at accelerere den digitale transformation af danske produktionsvirksomheder.

”Vores erfaringer med MADE Digital viser, at der er et stort potentiale for resten af landets produktionsvirksomheder, hvis de investerer i nye digitale løsninger. Erfaringerne viser, at klassiske danske produktionsvirksomheder med nye digitale værktøjer side om side med maskinerne kan løfte deres produktivitet og dermed deres konkurrenceevne,” siger Nigel Edmondson, direktør i MADE.

Helt konkret er forskere fra de deltagende universiteter – AU, AAU, CBS, DTU og SDU – rykket ind i produktionsvirksomhederne. I små ”laboratorier” har de sammen fundet løsninger på konkrete udfordringer. Det kan for eksempel være ved at bruge digitale løsninger såsom 3D-print, robotter og virtual reality.

Tredobling af investering

Det er de deltagende produktionsvirksomheder, der selv har bidraget med finansiering på 196 millioner kroner til MADE Digital sammen med en stor investering på 79 millioner kroner fra Innovationsfonden. Det har vist sig at være en god forretning, for der er opnået gevinster på 554,3 millioner kroner, viser evalueringen. Det er næsten en tredobling af investeringen.

“Det er en meget svær opgave at få samarbejdet mellem virksomheder og universiteter til at lykkes i praksis. I MADE Digital har vi set, at samarbejde driver innovation, og det har givet store og små virksomheder ny viden om teknologier og forretningsudvikling, der har skabt vækst og arbejdspladser i Danmark. Vi er stolte over at have bidraget til den udvikling,” siger Anne-Marie Levy Rasmussen, direktør i Innovationsfonden.

Blandt de virksomheder, som deltog i MADE Digital, finder man blandt andet Arla, B&O, C.C. Jensen, Danfoss, Danish Crown, FLSmidth, Grundfos, LEGO, MT Højgaard, Rockwool, Terma, Universal Robots og Vestas.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi