Forskere lancerer Danmarks første 100 procent sikre internetforbindelse

Danske forskere har demonstreret et enkelt-foton-baseret kvantekrypterings-link til datakommunikation, der beviseligt ikke kan hackes og aflyttes.

Forskere lancerer Danmarks første 100 procent sikre internetforbindelse

Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet og Københavns Universitet gennemførte mandag den 22. november med succes en demonstration af en absolut sikker forbindelse – i dette tilfælde en videoforbindelse – mellem DTU og Niels Bohr Instituttet.

Det var dog ikke en hvilken som helst forbindelse. Der var tale om en såkaldt kvantekrypteret forbindelse i form af et enkelt-foton-baseret kvantekrypterings-link mellem DTU i Lyngby og NBI på Blegdamsvej i København.

Hvad er kvantekryptering?

Kvantekryptering er en krypteringsteknologi, der anvender kvantemekaniske egenskaber til kryptering af kommunikation – helt konkret beror det på udvekslingen af såkaldte kvantenøgler mellem sender og modtager beskyttet af kvanteteknologi. Kvantenøgledistributionssystemer kan aldrig brydes, selv ikke af de stærkeste, fremtidige kvantecomputere.

Kernen i et sådant system er delingen af nøglen ved hjælp af såkaldte enkelt-fotoner (lys-“partikler”).

Ethvert forsøg på at aflytte systemet vil kræve, at man opsnapper en foton – som er udelelig – dvs. at ethvert forsøg på aflytning vil blive opdaget.

Kilde: Københavns Universitet

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Forhindrer fjendtlig aflytning

De krypteringsteknologier, der bruges i dag, kan brydes med en kvantecomputer. Men det er netop også kvantecomputere, som kan løse selvsamme problem. Kvantekryptering ventes nemlig at blive fundamentet for fremtidens cybersikkerhed og beskyttelsen af den digitale kommmunikation.

Det skyldes, at ethvert forsøg på at aflytte en kvantekrypteret forbindelse vil blive afsløret. Derfor kan kvantekryptering beviseligt modstå alle angreb, forklarer Peter Lodahl, der er professor på Niels Bohr Institutet og leder af projektet og grundforskningscentret Hybrid Quantum Networks (Hy-Q).

Foto: Ola J. Joensen, NBI

20 års dansk grundforskning

Danmark er helt i front globalt, når det kommer til forskning i kvantemekanik. 20 års grundforskning, som har været støttet af Danmarks Grundforskningsfond gennem centrene Silicon Photonics for Optical Communication (SPOC) og Hybrid Quantum Networks (Hy-Q,), har ført til gennemførslen af testene under projektet FIRE-Q, som er støttet af Innovationsfonden.

Med gårsdagens succesfulde demonstration er vi et skridt nærmere et kvanteinternet, hvor kvantecomputere kan kobles sammen og blive endnu mere potente. Nu står de akademiske og industrielle partnere i projektet klar til at kommercialisere teknologierne.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi