Teknologisk Institut arbejder på at gøre 3D-print til en grøn teknologi

Teknologisk Institut har formået at halvere mængden af nyt plastikpulver, der indgår i 3D-printjob. Nu er 75 procent af plastikken genanvendt plastik.

Teknologisk Institut arbejder på at gøre 3D-print til en grøn teknologi

Er 3D-print en grøn teknologi? Den første indskydelse vil for manges vedkommende formentlig være nej, men Teknologisk Institut arbejder med flere løsninger, som bringer 3D-printteknologi et skridt nærmere at være en grøn teknologi.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Halverer mængden af nyt plastik i et 3D-printjob

Når der udføres et printjob på en 3D-printer, er der store mængder overskydende plast. Det overskydende plast kan genanvendes til det efterfølgende job.

Når der skal printes nye plastikkomponenter, har Teknologisk Institut hidtil anvendt 50 procent genanvendt plastik fra et tidligere printjob i form af plastikpulver med 50 procent ny plastik. Plastikpulver bruges til den type 3D-printopgaver i plastik kaldet selective laser sintering (SLS).

Nu har instituttet, efter længere tid med test og undersøgelser, fundet en måde, hvorpå man kan halvere mængden af nyt plastikpulver:

”Det, som vi er kommet frem til, er at vi i stedet kan nøjes med at fylde 25 procent nyt plastpulver på printeren, mens de resterende 75 procent er vores eget genanvendte pulver. Det betyder, at vi har halveret brugen af nyt pulver, vi anvender,” siger Ellen Hedegaard, konsulent på Teknologisk Institut.

Brugen af mere genanvendt plastpulver til 3D-printjob forringer ikke kvaliteten af de printede komponenter. Det skyldes, at printprocessen foregår i et lukket loop, så der udelukkende anvendes Teknologisk Instituts eget kvalitetssikrede pulver.

Læs også: Danske virksomheder for dårlige til at patentere grøn teknologi

Arbejder mod at dokumentere 3D-print som grøn teknologi

At kunne 3D-printe med mere genanvendt plast end tidligere er en af de fordele, der er med til at øge teknologiens potentiale som en grøn teknologi.

”På Teknologisk Institut har vi et skarpt fokus på at dokumentere, hvorfor 3D-print er en grøn teknologi, og i hvilke tilfælde den er det – og ikke er det. Er det for eksempel i selve fremstillingen, eller er det i højere grad i brugen af den 3D-printede komponent? Og hvad kan vi gøre for, at teknologien bliver endnu grønnere? Her er reduktionen af nyt plastpulver et væsentligt skridt i den rigtige retning,” siger Jeppe Byskov, centerchef på Teknologisk Institut.

De fleste polymerer er i dag svært nedbrydelige, men ved brug af bioplast, hvor overskydende plastik fra et 3D-printjob udgør 75 af plastikken i det næste printjob, har teknologien altså potentiale til at være en relativt grøn metode til at fremstille komponenter. Andre grønne fordele ved 3D-print er, at produktion kan gøres lokal, der kan produceres mere præcise styktal og mere energieffektive komponenter.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi