Verdens første robotcenter for store konstruktioner skal opføres i Odense

Lindø får i 2025 verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner. Her skal der forskes i og udvikles nye digitaliserings- og robotiseringsløsninger.

Verdens første robotcenter for store konstruktioner skal opføres i Odense

Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen bebudede i april, at den producerede strøm fra vindmøller skal fordobles frem mod 2030 som led i den grønne omstilling og målet om at reducere Danmarks udledning af drivhusgasser med 70 procent i 2030 sammenlignet med 1990.

Det kræver massive investeringer i blandt andet fabrikker, automatiske anlæg og udvikling af nye produktionsteknologier. Netop sådanne investeringer bliver nu til virkelighed. I Odense Havn skal der nemlig opføres verdens første center for udvikling af automation og robotter til at bygge store konstruktioner såsom vindmøller, men også skibe og andre byggerier.

Centeret, som får navnet Large Structure Production (LSP), er en af fire indsatser, som nu realiseres som en del af det fynske erhvervskonsortium NextGen Robotics, som 65 partnere på tværs af forskning, uddannelse, virksomheder og de fynske kommuner står sammen om. LSP modtog i februar 87,6 millioner kroner fra EU’s REACT-midler via Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse til at bygge det unikke laboratorium i stor skala. Dermed styrkes Fyn og særligt Odenses position inden for robotteknologi yderligere.

Læs også: Dansk teknologi: Her er de største danske techvirksomheder

Forskning og udvikling af nye digitaliserings- og robotiseringsløsninger

Det nye center, som skal stå færdigt på Lindø i 2025, består af kombinerede laboratoriefaciliteter og skal bidrage med forskning og udvikling af nye digitaliserings- og robotiseringsløsninger inden for energisektoren, den maritime sektor og byggebranchen.

3D-printede bygninger, svejserobotter til offshore-konstruktioner, autonom færgedrift og dronetransport af medicin og endda passagerer er blot nogle af de eksempler, som kan komme ud af opførelsen af det kommende robotcenter.

“Centret på Lindø kan blive afgørende for at sikre en bæredygtig og digitale udvikling og forskning på en række områder, som udgør fundamentet for vores samfund. Det handler om energisektoren, den maritime sektor og ikke mindst byggebranchen,” siger Christian Schlette, professor ved Syddansk Universitet.

Robotteknologi skal bidrage til den grønne omstilling

Ifølge Syddansk Universitet kan robotteknologi bidrage til den grønne omstilling på tre forskellige områder:

  • Reduceret ressourceforbrug gennem automatisering
  • Langsigtede effekter som værktøj til forebyggelse af blandt andet skader på konstruktioner udstyr
  • Innovative grønne muligheder for anvendelse af robotteknologi.

Det er alle effekter, som har miljømæssige gevinster, og som giver økonomiske besparelser og dermed styrker virksomhedernes konkurrenceevne.

På det kommende center skal der indledningsvis arbejdes på tre demonstrationsprojekter sammen med mere end 15 virksomhedspartnere, som bidrager til LSP med mandetimer og ressourcer. Derfor er SDU allerede nu godt i gang med at ansætte folk og indkøbe udstyr til robotcenteret.

Læs også: Nyheder om dansk teknologi