Antal opladninger af elbiler vil eksplodere frem til 2025

I 2026 vil der blive gennemført hele 1,5 milliarder ladesessioner med elbiler. Det er syv gange mere end i 2021. Offentlige opladere vil samtidig spille en vigtigere rolle.

Antal opladninger af elbiler vil eksplodere frem til 2025

Elbiler vokser stille og roligt i udbredelse verden over, og det stiller krav til netværket af ladestandere til opladning af de mange nye elbiler. Det er derfor ikke overraskende, at antallet af ladestationer stiger.

Men hvor meget stiger brugen af opladere til elbiler? Det har analysehuset Juniper Research undersøgt. I en ny prognose forventer Juniper, at der i 2026 vil blive gennemført hele 1,5 milliarder opladninger af elbiler over hele verden. Til sammenligning forventer Juniper, at der i 2021 ‘kun’ vil blive gennemført 200 millioner opladninger.

På bare fem år vil der altså ske en stigning på mere end 650 procent. Det er ifølge analyseinstituttet øgede statslige incitamenter for elbiler samt mere udbredt adgang til opladningstjenester, der vil drive væksten.

For at kunne realisere den forventede vækst i antallet af ladesessioner over hele verden opfordrer Juniper leverandører af udstyr til opladning af elbiler at samarbejde med regeringer og andre interessenter såsom tankstationer for at planlægge en koordineret udrulning af ladenetværk. Ellers vil elektrificeringen af bilparken gå i stå, lyder det.

Læs også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Andelen af hjemmeopladere daler i fremtiden

En stor del af elbilejere vælger at få installeret en oplader i hjemmet, hvis det er muligt. Men efterhånden som ladenetværkene bliver udbygget rundt om i verden, bliver det mindre nødvendigt med en oplader i hjemmet.

Ifølge Juniper vil hjemmeopladere til elbiler nemlig spille en mindre vigtig rolle i fremtiden. I dag foregår 80 procent af alle ladesessioner ved brug af en hjemmeoplader. Det tal vil falde til 70 procent i 2026.

Til trods for, at hjemmeopladere fylder klart mest, er det ikke dem, som udbydere af ladestandere tjener mest på. Analyseinstituttet forventer, at 56 procent af indtægterne vil komme fra de offentlige ladestandere i 2026, selv om de fortsat vil udgøre en mindre del af ladesessionerne.

”Mens opladning af elbiler i hjemmet i vid udstrækning fortsat vil være dominerende, vil der fremover være stor fokus på udrulning af offentlige opladningsmuligheder, og opførelsen af disse vil være afgørende for at gøre det muligt for brugere, der ikke har mulighed for at parkere væk fra vejen, at være med i revolutionen inden for elektrisk transport.”

Juniper sætter ikke selv tal på, hvor mange ladestationer der er i dag, og hvor mange der ventes at være om fem år. Til gengæld viser tal fra Det Internationale Energiagentur, at der i 2020 var 10,7 millioner opladere globalt – et tal der i 2025 kan stige til op mod 65 millioner.

Læs også: Nyheder om elbiler og selvkørende teknologi