Opladning af elbiler kan blive mere profitabelt end brændstof

En stigende efterspørgsel på hurtig opladning af elbiler i Europa kan gøre strømmen mere profitabel end benzin og diesel - og nu reagerer tankstationerne.

Opladning af elbiler kan blive mere profitabelt end brændstof

Salget af elbiler er eksploderet i Europa i 2021, hvilket har skabt en stigende efterspørgsel på opladning. Det er specielt hurtigopladere, der er brug for, og med mulighed for gode fortjenestemarginer på strømmen til bilerne kommer nye spillere nu på banen. Tankstationerne, der ellers har været tilbageholdende med at overgå til grøn strøm, har opdaget, at der kan være større profit i strøm end brændstof.

Tankstationerne, der ellers har optimale placeringer til opladning af elbiler langs motor- og landeveje, har ikke set det som en god forretning – indtil nu. BP, der er verdens tredjestørste energiselskab og en af de seks største supermajor-olieselskaber, vil nu investere kraftigt i elbilopladning.

Se også: Elbiler – alt om teknologien, der skal sikre den grønne omstilling

Der er penge i opladning af elbiler

Udvidelsen hos BP skyldes selvfølgelig, at det er blevet mere rentabelt at sælge strøm til biler. Med udvidelsen forventer BP ikke, at der er profit i opladning af elbiler før 2025, men allerede nu er hurtigopladere næsten lige så profitable som brændstof. Fortsætter denne udvikling, vil der snart være flere penge i elbilopladning end brændstof.

“Hvis jeg tænker på en tank med brændstof versus hurtig opladning, nærmer vi os et sted, hvor forretningsgrundlaget for hurtig opladning er bedre, end det er på brændstoffet,” siger Emma Delaney, der er BPs chef for kunder og produkter, til Reuters.

Hos BP voksede elbilopladning med 45 procent i tredje kvartal af 2021 i forhold til det foregående kvartal.

I forhold til fossilt brændstof har opladning af elbiler oplagte fordele for tankstationerne: Der lavere fragt- og opbevaringsomkostninger, ingen spild og potentielle ingen miljøskader.

Læs også: Alle elbiler i Danmark i 2021 – her er overblikket

Tankstationer med elbilopladning i Danmark

Også i Danmark ser man fra tankstationernes side et større fokus på opladning af elbiler. Hos Q8 finder man på tre tankstationer med hurtigopladere, og frem mod 2026 skal alle Q8-stationer have ladestandere. Q8s hurtigopladere har en ladeeffekt på 150 kW.

Hos Circle K er der lige nu 14 tankstationer, hvor der tilbydes opladning af elbil op til 150 kW, og endnu seks tankstationer er ved at blive udbygget.

Også OK har fokus på opladning af elbiler, hvor der allerede nu tilbydes opladning i hjemmet på abonnement. Der er også lynladere på vej til OKs tankstationer, hvor der lige nu testes ladestandere på 350 kW. OK har ni planlagte placeringer med lynladestationer.

Shell har planer om at udstyre fem tankstationer med lynopladning til elbiler, hvoraf to nu er tilgængelige. Shell tilbyder lynopladere med en maksimum ladeeffekt på 300 kW.

Se også: Nyheder elbiler