Cyberkakerlakker søger efter overlevende i murbrokker

Forskere fra Singapore har udviklet en "rygsæk" med sensorer til levende kakerlakker, så de kan gennemsøge sammenstyrtede bygninger for overlevende mennesker.

Cyberkakerlakker søger efter overlevende i murbrokker

Når bygninger styrter sammen, kan det være svært for redningspersonale at gennemsøge murbrokkerne for overlevende. Det skal en ny opfindelse, der involverer levende kakerlakker, forsøge at lave om på.

Læs også: Fremtidens teknologi vil ændre vores liv – her er alle de nye teknologier under udvikling

Rygsæk med teknik monteret på ryggen

Det er lektor Hirotaka Sato og et hold af medforskere fra Nanyang Technological University i Singapore, der står bag den nye cyborg-kakerlak. I 15 år har han forsket i cyberinsekter, og nu har han taget kunstig intelligens i brug for at skabe en sværm af ægte kakerlakker, der skal søge efter tegn på liv i murbrokker.

De seks centimeter lange kakerlakker af arten hvæsende kakerlak har på ryggen monteret en “rygsæk” bestående af en chip til kommunikation, en CO₂-sensor, en bevægelsessensor, et infrarødt kamera og et lille batteri.

Kakerlakkerne sættes fri i murbrokkerne, hvor de ved hjælp af dens sensorer søger efter tegn på liv gennem bevægelser, kropsvarme og øget CO₂-niveauer fra vejrtrækning. Redningsfolk bliver advaret, hvis algoritmen tror, der er overlevende iblandt murbrokkerne.

Holdet bag cyborg-kakerlakkerne estimerer, at omkring 500 af dem skal bruges til at søge i et område på cirka 5 kvadratkilometer.

Algoritme kigger efter bevægelser, kropsvarme og vejrtrækning

AI-systemet ombord på ryggen af kakerlakkerne er blevet trænet i at analysere data fra de forskellige sensorer til at give en samlet vurdering af, om der kan være overlevende til stede. Til formålet har forskerne trænet algoritmen i et simuleret overlevelsesområde. Her blev der lagt betonblokke i forskellige former og størrelser ud i et område på 25 kvadratmeter. Iblandt murbrokkerne lå der mennesker, men også objekter, som kunne snyde algoritmen, for eksempel en varmelampe, en mikroovn og en bærbar computer.

Resultatet af testen viste, at algoritmen var i stand til at genkende mennesker korrekt i 87 procent af tilfældene. Hirotaka Sato mener, at dette tal sagtens kan forbedres ved at indsamle billeder fra flere forskellige vinkler.

Kan komme på markedet om fem år

Der er fortsat plads til mange forbedringer i den “opkoblede” kakerlak. For eksempel overvejer Hirotaka Sato og hans medforskere også at gøre brug af solceller og biobrændselscelle for at kunne holde rygsækken kørende i længere tid. Chips og sensorer vil også blive optimeret i fremtiden, lyder det.

Næste fase i projektet er at forbedre systemet til at fungere udendørs. Derefter skal systemet kommercialiseres, og det vil betyde en mulig anvendelse af kakerlakker til eftersøgning inden for fem år, lyder forventningen.

Læs også: Nyheder om fremtidens teknologi