Kina kan hemmeligt have bygget to exascale-supercomputere

Kina har præsenteret et computergennembrud med hele to exascale-computere, der kan udføre intet mindre end 1.000.000.000.000.000.000 beregninger i sekundet.

Kina kan hemmeligt have bygget to exascale-supercomputere

Kina kan have bygget to exascale-computersystemer, og er det tilfældet, har de cementeret landets overlegenhed, når det gælder supercomputere.

De to maskiner skulle være blevet skabt på National Supercomputing Center i Wuxi i Kina. Oplysningen stammer fra mediet The Next Platform, der dækker cloud- og supercomputerindustrien og de har oplysningen fra en anonym kilde.

Første gang vi ser en exascale-supercomputer

De nye kinesiske supercomputere rammer angiveligt 1,3 exaflops på deres højeste niveau. Hvis det er sandt, vil det være første gang, at en enkelt supercomputer – for slet ikke at tale om to – har nået exascale-niveauet.

Exascale-computere er systemer, der kan udføre 1.000.000.000.000.000.000 (en milliard milliard) beregninger i sekundet, også kendt som en exaflop. Intet andet computersystem har nået det mål før – ikke officielt i hvert fald.

The Next Platform hæfter sig ved, at Kina ønsker at holde denne information hemmelig. Årsagen skulle være den kolde luft, der er mellem Kina og USA – ikke bare i dag, men også set i et historisk lys.

Se også: Guide til computerhardware

Derfor er exascale-computere et vigtigt gennembrud

De hurtigste supercomputere i verden i dag løser problemer på petaskalaen – det vil sige 1.000.000.000.000.000 (en million milliard) beregninger i sekundet. Selv om disse petascalesystemer er meget kraftfulde, er den næste milepæl altså exascale, der er et højere præstationsniveau inden for databehandling og kvantecomputere, som kan få dybtgående konsekvenser for hverdagen.

Exascale-supercomputere vil mere realistisk kunne simulere de processer, der er involveret i præcisionsmedicin, klimamodeller, vejr, omdannelse af planter til biobrændstoffer, forholdet mellem energi- og vandforbrug, universets grundlæggende kræfter og meget mere.

Se også: Nyheder om hardware