Tre ud af fire danske virksomheder mangler mikrochips

Den enorme efterspørgsel på computerchips gør, at tre ud af fire danske virksomheder, der gør brug af mikrochips, mangler dem.

Tre ud af fire danske virksomheder mangler mikrochips

Manglen på computerchips fortsætter med at ramme danske virksomheder i hidtil uset grad. Det viser en ny undersøgelse, som Dansk Industri har foretaget gennem sit Virksomhedspanel. Her tager erhvervsorganisationen temperaturen på danske virksomheders aktuelle økonomiske vilkår og forventninger til den nærmeste fremtid.

Når det kommer til tilgængeligheden af mikrochips, er situationen særdeles kritisk.

Læs også: Alt om hardware – hvilke slags computerhardware findes der?

Manglen på mikrochips er forværret

Undersøgelsen viser, at hele tre ud af fire danske virksomheder, der gør brug af mikrochips, i september 2021 manglede dem. Det er en stigning i forhold til i juni 2021, hvor omkring to ud af tre af de adspurgte virksomheder angav, at de manglede dem.

Det er ikke kun mikrochips, der har været mangel på. Også andre elektroniske komponenter, aluminium, jern og stål, træ, plast og gummi er der stor efterspørgsel og mangel på. Det er dog klart mikrochips, der er sværest for danske virksomheder at få fat på. Det skyldes flere omstændigheder, men hovedsageligt coronapandemien, som førte til hjemsendelser af medarbejdere. Dermed eksploderede efterspørgslen for forbrugerelektronik til hjemmekontoret, samtidig med at hjemsendelserne bremsede eller i perioder fik produktionen af mikrochips til at gå i stå.

Samtidig har flere store fabrikker også været ramt af naturkatastrofer på de mest uheldige tidspunkter, og de forskellige omstændigheder har givet hele halvlederbranchen et enormt efterslæb, der stadig er ved at blive indhentet.

Læs også: Hvor lang tid fortsætter manglen på computerchips?

EU vil være førende inden for fremstilling af mikrochips

Ifølge DI er det også problematisk for danske virksomheder, at produktionen af computerchips og halvledere hovedsageligt foregår i USA og Asien. I EU er der ingen halvlederproduktion i stor skala, og det gør det vanskeligt for erhvervslivet at få en fremtidig stabil adgang til mikrochips.

EU-Kommissionens formand Ursula von Der Leyen meldte i september 2021 ud, at hun agter at gøre noget ved EU’s manglende indflydelse, når det kommer til fremstilling af halvledere. Ambitionen er, at EU skal have en førende produktion af halvledere fremstillet på førende teknikker i en skala på helt ned til 2 nanometer. Visionen er, at en europæisk produktion af mikrochips skal sikre bedre forsyning af mikrochips til europæiske virksomheder.

I løbet af 2. kvartal ventes et såkaldt European Chips Act, som har til formål at øge EU’s markedsandel fra de nuværende 10 procent til 20 procent, derfor at blive præsenteret.

En rapport fra slutningen af 2021 viser også, at der er store økonomiske gevinster for Europa, hvis det har sin egen halvlederproduktion.

Læs også: Nyheder om hardware