Chipproducent udfordrer Qualcomm, Apple og Samsung

Chipproducenten MediaTek påstår, at deres nye chipset er hurtigere end Qualcomms hurtigste og matcher Apples nye A15 Bionic.

Chipproducent udfordrer Qualcomm, Apple og Samsung

Der sker ting og sager hos chipproducenten MediaTek, der har netop har løftet sløret for et nyt high-end chipset, som skal konkurrere med de hurtigste på markedet. Hos taiwanske MediaTek påstår man, at det nye 4nm Dimensity 9000-chipset er hurtigere end de hurtigste chipset til Android-telefoner på markedet, samt at det kan matche Apples A15 Bionic.

Længe har Qualcomm siddet trygt og domineret markedet for chipsets til Android, med Samsungs Exynos-chips, og nu også Googles Tensor-chip, som mindre konkurrenter. MediaTek har i år oplevet forøget efterspørgsel på deres chipset, og er nu en de allerstørste kunder hos verdens største chipproducent, TSMC. Efter at have ligget og luret er MediaTek nu endelig klar med et nyt lynhurtigt chipset, som er et direkte angreb på den ledende spiller på markedet.

MediaTek har indtil videre ikke kunnet konkurrere med Qualcomm, men viste deres nyfundne styrke frem i Dimensity 1200, som fik debut med OnePlus Nord 2. En mellemklassetelefon, som imponerede med masser af hestekræfter. Med det nye Dimensity 9000 mener MediaTek, at de vil være hurtigere end Qualcomms hurtigste, og endda matche Apples.

Læs også: Samsung klar med aggressiv plan for chip-produktion

Bygget på effektiv 4nm-teknologi

MediaTeks nye Dimensity 9000-chipset er bygget på en avanceret 4nm-teknologi, hvilket er første i verden af sin slags. Det nye chipset benytter Arms nyeste v9-arkitektur og er den første til at bruge Arms nye kerne-design med en enkelt Cortex-X2-kerne med en clockfrekvens på 3,05 GHz, tre Cortex-A710-kerner på 2,85 GHz og fire Cortex-A510-effektivitetskerner på 1,8 GHz.

GPU’en er en Arm Mali-G710 med 10 kerner, kombineret med MediaTeks femte generation af APU’en med i alt seks kerner til AI-behandling. Dette vil ifølge MediaTek give op til fire gange så høj ydeevne og strømeffektivitet som den tidligere generation. Chipsettet understøtter Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E samt op til 320 megapixel fotos.

Skal man tro MediaTek, er ydelsen i det nye chipset imponerende. Qualcomms hurtigste chipset lige nu, som man finder i de fleste Android-flagskibe, er Snapdragon 888. MediaTek påstår at Dimensity 9000 er 35 procent hurtigere og har 35 procent bedre grafikydelse. Ydelsen i Dimensity 9000 skulle endda kunne matche det markedsledende chipset, Apples A15 Bionic.

MediaTek Dimensity 9000
MediaTek Dimensity 9000.

Læs også: Kom bag om de internationale techvirksomheder

Kommer til smartphones i 2022

Med det nye chipset fra MediaTek kunne det altså tyde på, at Qualcomm får konkurrence på markedet for Android-smartphones. Med til historien hører dog, at Qualcomm er på trappen til lancering af deres næste generation af mobile chipsets, hvor topmodellen går under navnet Snapdragon 898.

Vil vi se de store smartphoneproducenter kaste sig over MediaTeks nye tilbud på markedet? Er ydelsen så god som påstået, skal der nok blive stor interesse for MediaTeks-chipset, som ofte er en del billigere end Qualcomms.

Se også: Nyheder om international tech