Google vil betale for nyheder på nettet

Det franske nyhedsbureau AFP har indgået aftale med Google om betaling for brug af nyheder i søgeresultater - den første af sin art i Europa.

Google vil betale for nyheder på nettet

Google er gået med til at betale det franske nyhedsbureau Agence France-Presse (AFP) for nyhedsindhold efter en lang juridisk og lovgivningsmæssig kamp, hvor techgiganten blev idømt en bøde på næsten 600 millioner dollar af de franske myndigheder.

Aftalen kommer efter flere års klager fra nyhedsmedier verden over, at Google og Facebook bruger artikler i søgeresultaterne uden at betale for dem.

Nogle annoncører, som tidligere støttede aviser og magasiner, har også i stigende grad vendt sig mod techgiganterne. Det har tvunget mange medieorganisationer til at reducere dækningen og afskedige journalister.

Betaling for brug af onlinenyheder kaldes “banebrydende”

Google og AFP har begge afvist at oplyse værdien af aftalen, men siger, at aftalen vil løbe i fem år. Ud over at Google betaler AFP for nyhedsindhold, vil de to virksomheder samarbejde om projekter, herunder faktatjek.

“Denne aftale er en anerkendelse af værdien af information”, siger Fabrice Fries, AFP’s administrerende direktør, i en erklæring og understreger, at det er “kulminationen på en lang kamp”. Han kalder ligeledes aftalen for “banebrydende”.

Sebastien Missoffe, der er Googles administrerende direktør i Frankrig, forklarer om aftalen med AFP, at den viser selskabets villighed til at finde fælles fodslag med udgivere og pressebureau i Frankrig om naborettigheder,” og tilføjer, at aftalen “baner vejen for et endnu tættere samarbejde”.

Første aftale af sin art

Aftalen, der er indgået efter 18 måneders forhandlinger, er den første aftale, som et nyhedsbureau indgår i henhold til det europæiske direktiv fra 2019 om såkaldte “naborettigheder”. Begrebet naborettigheder dækker over rettigheder til et kreativt værk såsom en nyhedsartikel, der ikke er knyttet til værkets egentlige ophavsmand. Disse rettigheder har været kernen i adskillige tvister mellem webgiganter og medierne om betaling for brug af onlinenyheder og andet indhold.

I juli måned pålagde den franske antitrustmyndighed Google en bøde på 593 millioner dollar efter klager fra AFP og andre større franske aviser, herunder Le Monde og Le Figaro. Tilsynsmyndigheden beskyldte Google for ikke at have overholdt ordrer om at forhandle med udgivere i “god tro”.

Før bøden havde Google tidligere på året indvilget i at betale 76 millioner dollar over tre år til en gruppe på 121 franske nyhedsudgivere, men hvor AFP ikke var en del af aftalen.

Se også: Guide til store internationale tech-virksomheder

Pres på techgiganterne

Frankrig er ikke det første land, der lægger pres på Google og Facebook for at få dem til at betale nyhedsudgivere.

I sommer i år blev en ny ophavsrettighedslov vedtaget i folketinget i Danmark. Den giver rettighedshaverne en ny udgiverrettighed, så de selv kan bestemme, hvem der må bruge indholdet. Medierne får mulighed for gå sammen og lave kollektive aftaler med blandt andet techgiganter, så rettighedshaverne sikres betaling, når deres indhold bruges af techgiganter. Det kaldes aftalelicenssystemet.

Aftalelicensen medfører ikke tvang. Medier, som ikke ønsker at være en del af aftalen, kan vælge at stå uden for.

I februar vedtog Australien en lov, der kræver, at Google og Facebook skal betale for nyheder. Google truede efterfølgende med, at de ville blive nødt til at trække deres søgemaskine ud af landet, hvis loven trådte i kraft, men senere trak Google disse trusler tilbage. I stedet valgte Google at indgå aftaler med medieorganisationer om at betale dem for nyhedsindhold.

Det drejer sig blandt andet  om en stor treårig aftale med Rupert Murdochs News Corp., hvor Google vil foretage “betydelige betalinger” for at huse indhold fra udgivere som Wall Street Journal og New York Post i sit “Nyheder i fokus”-produkt. Dette produkt er ikke tilgængeligt i Danmark, da brancheorganisationen Danske Medier og Google ikke har kunnet blive enige om en betalingsaftale.

Ifølge The Washington Post skal disse aftaler gøre det muligt for Google at undgå at betale for historier, som der linkes til i de almindelige søgeresultater.

Se også: Nyheder om international tech