National sikkerhed og konkurrence kan forpurre NVIDIAs opkøb af Arm

De engelske myndigheder vil granske NVIDIAs opkøb af chipdesignvirksomheden Arm grundigt igennem af nationale sikkerhedsårsager samt frygt for konkurrenceforvridning.

National sikkerhed og konkurrence kan forpurre NVIDIAs opkøb af Arm

Den amerikanske grafikchipgigant NVIDIA blev i september sidste år enige med den britiske chipdesignvirksomhed Arm om et opkøb til værdi af 40 milliarder dollar. Aftalen vakte opsigt, men mere end et år senere er handlen stadig langt fra målstregen. De seneste nyhedsmeldinger går på, at vejen ikke ser lettere ud den kommende tid.

Den britiske regering vil nemlig indlede en dybdegående fase 2-undersøgelse af NVIDIAs opkøb af Arm af hensyn til den nationale sikkerhed og af konkurrencemæssige årsager. Det er to tungtvejende forhindringer, der kan kuldsejle den planlagte sammenlægning.

Opkøb i fare af hensyn til national sikkerhed og konkurrenceregler

Når det gælder de konkurrencemæssige årsager, er regeringen bekymret for, at den fusionerede enhed vil have mulighed for og incitament til at begrænse NVIDIAs konkurrenters adgang til Arms teknologi. Bekymringen går også på, at handlen kan føre til højere priser, færre valgmuligheder og mindre innovation i halvlederindustrien.

Når det gælder den nationale sikkerhed, oplyses det kun, at de engelske myndigheder skal vurdere de mulige konsekvenser i forbindelse med aftalen.

En fuldstændig tilbundsgående undersøgelse vil tage omkring seks måneder, hvorefter regeringen kan blokere overtagelsen, godkende den eller tillade den med visse forpligtelser.

NVIDIAs forsøg på at købe Arm blev annonceret for 14 måneder siden. Opkøbet er i forvejen genstand for en detaljeret undersøgelse fra Europa-Kommissionen, som behandle sammenlægningen senest 15. marts 2022.

Myndighederne i USA og Kina skal også godkende opkøbet, som angiveligt har mødt kritik fra techgiganter som Google og Microsoft.

Hvad kan NVIDIA og Arm?

NVIDIA fremstiller hovedsageligt grafikprocessorenheder eller GPU’er – chipset, der traditionelt bruges til grafisk rendering og virtualisering, som er den måde, hvorpå computerspil skaber virkelighedstro verdener. GPU’er har været et nichemarked sammenlignet med de traditionelle mikroprocessorer, der fremstilles af virksomheder som Intel. Hvor markedet for GPU’er har en værdi på cirka 20 milliarder dollar om året, ligger det på mere end 80 milliarder dollar for mikroprocessorer.

Omkring 2017 opstod der pludselig interesse for GPU’er. De viste sig nemlig at være velegnede til maskinlæring og mining af kryptovalutaer. Amazon, Facebook, Google og Tesla er alle blevet kunder hos NVIDIA, og selskabets aktiekurs er steget kraftigt. Siden maj 2019 er selskabets værdi vokset med en faktor 10, og selskabet er i dag værdisat til 760 milliarder dollar.

Arm udvikler og designer processorarkitekturen og licenserer denne intellektuelle ejendomsret til virksomheder som Samsung, NVIDIA og chipproducenten Qualcomm.

Arm har erobret mere end 90 procent af mobilmarkedet, når det gælder processorer. Det vil sige, at næsten alle mobiltelefoner i dag er baseret på Arms arkitektur. Uanset om det er en Samsung, Xiaomi eller iPhone, har de på det mest grundlæggende niveau arkitektur udviklet af ARM.

Se også: Sådan vil Samsung blive størst inden for chipproduktion

Vil være et AI-powerhouse

Spørgsmålet er så, hvorfor NVIDIAs ønskede opkøb af ARM er så vigtigt. Det handler om AI – kunstig intelligens. Kunstig intelligens bliver den vigtigste teknologi fremover med nye teknologier og værktøjer, der er højt specialiserede, med diskret software og systemer til videnskabelig databehandling, sundhedspleje og mange andre brancher.

Her anses NVIDIA for at være det perfekte supplement til Arm. Ved at kombinere Arms ekspertise med NVIDIAs viden inden for AI vil de sammen kunne skabe et vestligt powerhouse af en AI-virksomhed og dermed være et stærkt kort over for det kinesiske AI-tog, der lige nu buldrer udover stepperne.

Selv forklarer Arms direktør, Simon Segars, at opkøbet giver adgang til endnu mere innovation, som hele halvlederindustrien kan udnytte til at skabe de teknologier, der vil gøre biler sikrere på vejene, fremskynde udviklingen af livreddende medicinske teknologier og drive de automatiserede systemer, der vil gøre vores tilbagevenden til personlige kontorer mere sikker, og så videre.

Se også: De største IT-giganter

Fra neutral leverandør til konkurrent

Kritikere af opkøbet, hvis det går igennem, hæfter sig dog ved, at Arm vil gå fra at være en neutral leverandør uden interessekonflikter med sine kunder til at blive en teknologileverandør samt en konkurrent til sine kunder inden for cloud, edge-cloud, pc’er, bilindustrien og AI.

Arm har udviklet sin arkitektur og sin virksomhed med betydelige input fra sine samarbejdspartnere. Disse aktører vil sandsynligvis ikke være motiveret til at dele deres input med en konkurrent, NVIDIA-Arm.

Se også: Nyheder om international tech