83 procent af danskerne ønsker at være anonyme på nettet

Danskerne vil gerne være anonyme, når de færdes på nettet. De bruger derfor private browservinduer og angiver bevidst forkerte personoplysninger, viser ny undersøgelse.

83 procent af danskerne ønsker at være anonyme på nettet

Mange danskere slører, hvem de er, når de færdes på internettet. Det viser en ny undersøgelse, som analysefirmaet Userneeds har foretaget på vegne af Ingeniørforeningen IDA, der er interesseorganisation og fagforening for ingeniører, naturvidenskabelige kandidater og it-professionelle.

Af undersøgelsen fremgår det, at hele 83 procent af i alt 2.000 adspurgte danskere enten af og til, ofte eller altid at kunne være anonyme, når de er på nettet.

Se også: Hvordan bliver man anonym på nettet?

Privat browservindue og pseudonymer

Den mest udbredte måde, som danskerne forsøger at være anonyme online på, er ved at bruge et privat browservindue – også kendt som inkognitovindue i Chrome, Privat browser i Safari, Privat browsing i Firefox og InPrivate i Microsoft Edge. 44 procent af de adspurgte svarer, at de bruger denne funktion, hvor browseren ikke gemmer cookies fra browsersessionerne.

Den næst hyppigste måde, danskerne forsøger at være mere anonyme på nettet på, er ved at bruge andre navne eller pseudonymer for at beskytte deres identitet, når de udfylder formularer på hjemmesider. Det svarer 31 procent eller næsten hver tredje dansker, at de gør.

28 procent svarer også, at de holder igen med at bruge særlige ord, når de søger på Google og andre søgemaskiner, som gemmer data om dem. 20 procent angiver bevidst forkerte oplysninger om eksempelvis deres køn eller adresse, mens 10 procent svarer, at de bruger netværk af anonymiseringsservere såsom TOR eller lignende som browser.

Læs også: Organisationer i fælles opråb: Stop logningen og overvågning

Sådan bliver du anonym online

Jørn Guldberg, der er it-sikkerhedsekspert i IDA, forklarer, at man kan bruge private browsersessioner, men at denne løsning alene ikke er tilstrækkelig. Hvis man vil være helt anonym online, skal der mere til.

”100 procent anonymitet er svært at opnå, men jeg synes, at vi som samfund burde arbejde målrettet på, at vi får spredt viden om, hvordan man sikrer sig bedst. Der findes eksempelvis flere privacy-venlige søgemaskiner som TOR eller DuckDuckGo, og der er også mulighed for et virtuelt privat netværk (VPN) til at sikre sig. Disse værktøjer vil uden kunne hjælpe mange, og særligt børn og unge kunne med fordel undervises i, hvordan man opnår den højeste grad af net-anonymitet,” siger han.

Læs også: Nyheder om it- og cybersikkerhed