Bakterier kan omdanne CO2 til værdifulde kemikalier

Forskere har opdaget metode til at omdanne CO2 til kemikalier med bakterier. Kemikalier skabes normalt ved bruge af fossile brændstoffer.

Bakterier kan omdanne CO2 til værdifulde kemikalier

Bakterier kan nedbryde laktose for at lave yoghurt og sukker for at lave øl. Nu har forskere under ledelse af Northwestern University og LanzaTech udnyttet bakterier til at nedbryde CO2 til at fremstille værdifulde industrikemikalier.

I en ny pilotundersøgelse, Carbon-negative, scaled-up production of acetone and isopropanol by gas fermentation, der er offentliggjort i tidsskriftet Nature, udvalgte, udviklede og optimerede forskerne en bakteriestamme og demonstrerede derefter dens evne til at omdanne CO2 til acetone og isopropanol (IPA).

Fjerner drivhusgasser fra atmosfæren

Processen kaldes for en gasfermenteringsproces og fjerner ikke blot drivhusgasser fra atmosfæren, men undgår også at bruge fossile brændstoffer, som typisk er nødvendige for at fremstille acetone og IPA.

Efter at have foretaget en livscyklusanalyse fandt holdet ud af, at den kulstofnegative platform kunne reducere drivhusgasudledningerne med 160 procent sammenlignet med konventionelle processer, hvis den blev udbredt.

Se også: Disse grønne teknologier kan løse klimaproblemerne

Fossile materialer bruges normalt til fremstilling af kemikalier

Acetone og IPA er nødvendige industrikemikalier og findes næsten overalt med et samlet globalt marked på over 10 milliarder dollar. IPA anvendes i vid udstrækning som desinfektionsmiddel og antiseptisk middel og er grundlaget for en af de to formler til desinfektionsmidler, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler, og som er meget effektive til at dræbe COVID-19-virusset.

Acetone er et opløsningsmiddel til mange plasttyper og syntetiske fibre, til fortynding af polyesterharpiks, rengøringsværktøj og neglelakfjerner.

Selv om disse kemikalier er utroligt nyttige, fremstilles de af fossile ressourcer, hvilket fører til klimaopvarmende CO2-udledninger.

Ifølge forskerne bør processen kunne overføres til industriel skala. Jennifer Holmgren, der er administrerende direktør i LanzaTech, forklarer, at de fleste af vores råvarekemikalier i dag udelukkende kommer fra fossile ressourcer såsom olie, naturgas eller kul. Derfor vil den nyopdagede proces være et stort skridt fremad i bestræbelserne på at undgå en klimakatastrofe, slår hun fast.

Se også: Nyheder om greentech