Billige togbilletter sparede Tyskland for 1,8 mio. ton CO₂

Tyskland har forhindret, hvad der svarer til den årlige udledning af drivhusgasser fra 350 000 husstande, ved at tilbyde fri adgang til offentlig transport i en måned for kun 9 euro.

Billige togbilletter sparede Tyskland for 1,8 mio. ton CO₂

Kan det klimamæssigt svare sig at rykke befolkningen væk fra individuel transport i personbiler og over til offentlig transport? Ja, absolut. Det viser en foreløbig evaluering af et tre måneder langt forsøg, der blev indledt i Tyskland i juni, og som fortsætter gennem september.

For blot 9 euro, eller hvad der svarer til 67 kroner, har tyskerne kunnet købe én måneds fri adgang til offentlig transport via regionaltog, metro, sporvogn og bus i hele landet. Forsøget blev iværksat for at afbøde konsekvenserne af den stigende inflation og de stigende energipriser som følge af krigen i Ukraine. Det har, ligesom i Danmark, gjort det væsentligt dyrere at køre i egen bil.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

1,8 mio. ton CO₂ sparet ved skifte til offentlig transport

Og som man kan forvente, har tiltaget været en kæmpe klimamæssig gevinst. Ved at flytte tyskerne over til offentlig transport og væk fra personbilerne er der blevet udledt 1,8 millioner ton mindre CO₂, oplyser brancheforeningen Verband Deutscher Verkehrsunternehmen (VDV). Reduktionen svarer til den mængde CO2, der udledes fra cirka 350 000 husstande i løbet af et helt år.

Tal fra Europa-Parlamentet viser, at vejtransport står for hele 71,7 procent af transportudslippet i EU – og af dette udgør personbiler 60,6 procent. Til sammenligning står jernbaner kun for 0,40 procent af EU’s transportudslip af drivhusgasser.

Den foreløbige evaluering, der er gennemført via 6 000 ugentlige spørgeskemaundersøgelser, viser, at 10 procent af alle rejser med offentlig transport har afløst en daglig rejse, som ellers ville være foregået med bil. Dertil har de billige rejser afløst 17 procent rejser med andre transportformer.

52 millioner solgte 9 euro-billetter

I alt er der siden slutningen af maj solgt omkring 52 millioner 9 euro-billetter, og omkring 10 millioner pendlerkortholdere fik automatisk nedsat deres pris til de samme 9 euro for en måneds brug af offentlig transport.

Med tiltaget lykkedes det at flytte personer, som normalt ikke bruger offentlig transport, dertil. Hver femte billetkøber var en ny kunde, som normalt aldrig brugte offentlig transport.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi