Danmark får snart mange flere brinttankstationer

Inden 2026 vil energiselskabet Phillips 66 og brintleverandøren H2 Energy opføre op til 250 brinttankstationer i Tyskland, Østrig og Danmark.

Danmark får snart mange flere brinttankstationer

Antallet af brinttankstationer i Danmark er meget beskedent. Faktisk er der kun under 10 af slagsen, men det vil et konsortium bestående af det amerikanske energi- og logistikselskab Phillips 66 og brintleverandøren H2 Energy gøre noget ved.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

250 brinttankstationer kommer til Danmark, Tyskland og Østrig

Sammen vil de to selskaber etablere op til 250 brinttankstationer i Danmark, Tyskland og Østrig inden 2026. Det fremgår dog ikke, hvor mange brinttankstationer der kommer til hvert land. Aftalen er betinget af myndighedernes godkendelser og sædvanlige lukkebetingelser.

De to virksomheder har i forvejen et stort kendskab til brint. Phillips 66 har gennem sit JET-brand en stor tilstedeværelse inden for detail i Europa og et voksende netværk for brintpåfyldning i Schweiz. Som navnet H2 Energy indikerer, er det en leverandør af brint og beskæftiger sig med produktion, distribution og udnyttelse af grøn brint.

“Vi betragter brint- og brændselscelleteknologi som en afgørende brik for energiomstillingen. Det udnytter overskydende elproduktion og lagrer og distribuerer energi, der er produceret af vedvarende energikilder,” lyder det fra Rolf Huber, grundlægger af H2 Energy.

“Hos Phillips 66 mener vi, at udvidelse af adgangen til brint er afgørende for at opnå en fremtid med mindre udledning af CO₂. Vi er glade for slå os sammen med H2 Energy, der har haft succes med at udvikle teknologiske aktiver på tværs af værdikæden for brint,” siger Brian Mandell, Phillips 66 Executive Vice President, Marketing and Commercial.

Brint fra verdens største brintanlæg i Esbjerg

Ifølge virksomhederne kommer brintanlæggene til at omfatte eksisterende tankstationer med JET-brandet – det som i 2014 blev til Ingo i Norden, da Statoil købte tankstationerne af Phillips 66. Det er H2 Energy, som får til opgave at integrere brintfunktion og -forsyning.

H2 Energy annoncerede i august 2021, at det schweiziske selskab, sammen med råvarehandelsfirmaet Trafigura, vil opføre verdens største brintfabrik i Esbjerg. Elektrolyseanlægget får en kapacitet på 1 gigawatt, hvilket vil gøre det muligt at producere op til 90 000 ton grøn brint om året.

Produktionen på det store anlæg i Esbjerg begynder efter planen i 2024.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi