Danske virksomheder er klimadukse – og verdens mest bæredygtige

Danmark har tre virksomheder i 2022-udgaven af Corporate Knights’ Global 100-indeks over de mest bæredygtige virksomheder i verden – mere end noget andet land.

Danske virksomheder er klimadukse – og verdens mest bæredygtige

Bæredygtighed og grøn omstilling er i højsædet hos danske virksomheder – store som små – og det bliver anerkendt af det canadiske analyseinstitut og erhvervsmagasin Corporate Knights, som hvert år laver en top 100-rangliste over de mest bæredygtige virksomheder i hele verden.

I alt 6 914 virksomheder med en omsætning på mere end 1 milliard dollar (svarende til 6,5 milliarder kroner) bliver vurderet på 24 forskellige parametre.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Tre danske virksomheder blandt de 10 mest bæredygtige

Som dansker er der noget at være stolt over, for ikke nok med, at tre danske virksomheder kan findes blandt de 10 mest bæredygtige selskaber i hele verden, så er det også danske virksomheder, der ligger henholdsvis nummer et og to.

Vestas er verdens mest bæredygtige selskab i 2022

Som den mest bæredygtige virksomhed i hele verden i 2022 finder man vindmøllegiganten Vestas, som i 2020 lancerede en førende bæredygtighedsstrategi, hvor virksomhedens præstationer inden for netop bæredygtighed blev det afgørende måleparameter i virksomheden. Værd at bemærke er, at Vestas som det eneste selskab får bedømmelsen A+. De efterfølgende fem på listen får bedømmelsen A.

“Vestas har med succes hjulpet vores partnere med at undgå mere end 1,7 milliarder tons CO2-emissioner i løbet af de sidste fire årtier. At skabe en mere bæredygtig fremtid for vores planet kræver imidlertid, at vi gør mere. I takt med at energiomstillingen accelererer, er Vestas dedikeret til at sikre, at denne transformation udfolder sig bæredygtigt i tæt samarbejde med vores partnere,” siger Henrik Andersen, CEO og President i Vestas.

Det er langt fra første gang, at Vestas er blevet hædret af Corporate Knights. I 2020 lå virksomheden nummer 37 og klatrede op på en plads som nummer 21 i 2021, og nu har vindmøllegiganten altså taget endnu et stort spring og kan bryste sig af at være verdens mest bæredygtige virksomhed i 2022.

Chr. Hansen er verdens næstmest bæredygtige selskab

En anden dansk virksomhed at finde på andenpladsen: Chr. Hansen, som fremstiller fødevareingredienser. Men heller ikke for Chr. Hansen er det uvant at ligge helt oppe blandt de allermest bæredygtige virksomheder i verden.

I 2019 var det netop Chr. Hansen, som blev kåret som det mest bæredygtige selskab i verden. Året efter måtte firmaet nøjes med en andenplads og faldt sidste år ned på en plads som nummer 24. Men igen i år har virksomheden altså fået en flot placering som nummer to.

“Arbejdet for en bedre verden er dybt forankret i vores organisationskultur. Som virksomhed giver det os et meget stærkt formål, der er tæt forbundet med bæredygtighed i bred forstand, og som vores medarbejdere fuldt ud identificerer sig med og er stolte af. Vi er taknemmelige for placeringen og sætter pris på det gode samarbejde med vores kunder, som støtter vores fortsatte rejse. Det styrker vores daglige stræben efter at skabe en bedre verden gennem vores mikrobielle løsninger”, siger Mauricio Graber, administrerende direktør i Chr. Hansen.

Ørsted er verdens mest bæredygtige energiselskab

Ørsted, som i løbet af de seneste 10 år fuldstændig har transformeret sin forretning fra fossile brændstoffer til vedvarende energi, har også for vane at klare sig godt i Coporate Knights Global 100-undersøgelser – og i år er ingen undtagelse. I 2022-ranglisten finder man Ørsted som nummer syv, hvilket vil sige, at Danmark har tre bæredygtige selskaber i top 10. Det kan ingen andre lande i år præstere.

Ørsted er dermed ikke kun et af de mest bæredygtige selskaber i 2022, men er også det mest bæredygtige energiselskab. Det er fjerde år i træk, at Ørsted er det mest bæredygtige energiselskab i verden. Dog er virksomheden gået en smule tilbage i forhold til i 2019, 2020 og 2021, hvor virksomheden lå henholdsvis nummer 4, 1 og 2.

”Jeg er glad for, at Ørsted igen er anerkendt som det mest bæredygtige energiselskab i verden – endda som et af de mest bæredygtige selskaber overhovedet. Vi har transformeret vores virksomhed fuldstændigt for at komme derhen, hvor vi er i dag, og jeg er overbevist om, at bæredygtighed vil være en grundlæggende forudsætning for alle virksomheder om kun få år. Et benchmark som Corporate Knights’ Global 100 skaber en ambition om at nå til tops og spiller på den måde en vigtig rolle i at fremme virksomheders arbejde med bæredygtighed,” siger Mads Nipper, administrerende direktør i Ørsted.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Virksomhed Placering i 2021 Land Bedømmelse
1. Vestas Wind Systems A/S 21 Danmark A+
2. Chr Hansen Holdning A/S 24 Danmark A
3. Autodesk Inc 43 USA A
4. Schneider Electric SE 1 Frankrig A
5. City Developments Ltd 40 Singapore A
6. American Water Works Company Inc 9 USA A
7. Ørsted A/S 2 Danmark A-
8. Atlantica Sustainable Infrastructure PLC 12 Storbritannien A-
9. Dassault Systemes SE 55 Frankrig A-
10. Brambles Ltd 18 Australien A-
35. Novozymes A/S 36 Danmark B
83. Coloplast A/S Uden for top 100 Danmark C

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi