Eksplosiv vækst i investeringer i klimatech-startups

Investeringer i startups inden for elektriske biler og køretøjer med lavt CO₂-udslip er eksploderet, men der er også brug for mere klimaeffektive investeringer, viser ny rapport.

Eksplosiv vækst i investeringer i klimatech-startups

Der ses en enorm vækst i investeringer i startups inden for klimatech – det vil sige virksomheder, der arbejder med teknologier, som eksplicit har fokus på at reducere udledningen af CO₂ eller bidrager med ny viden, der forbedrer vores forståelse af klimaet.

Faktisk har der aldrig været investeret så meget som i 2021, viser den nye rapport Sustainability Advisory Services fra PwC. Helt præcist er der alene i første halvår af 2021 investeret for 60 milliarder amerikanske dollar i klimatech. Til sammenligning lå tallet ’kun’ på 43,5 milliarder dollar i hele 2020.

Kigger man på andet halvår af 2020 kombineret med første halvår af 2021, blev der investeret hele 87,5 milliarder dollar. Det er en stigning på hele 210 procent sammenlignet med samme periode i årene 2019 til 2020.

Mere end 6 000 unikke investorer fra blandt andet virksomheder, venturekapitalfonde, private equity, filantroper og offentlige fonde har til sammen finansieret over 3 000 startups inden for klimatech fra 2013 til 2021, fremgår det af PwC’s rapport.

“Den markante vækst i investeringer inden for klimatech vidner om, at flere investorer vælger at sende kapital i retning af teknologiske løsninger, som kan være med til at afhjælpe klimaændringerne. Ligesom forbrugerne efterspørger bæredygtighed, har flere virksomheder og lande forpligtet sig til at opfylde klimamål,” siger Frances Lu, director og ansvarlig for PwC’s Sustainability Advisory Services.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Foto: PwC State of Climate Tech 2021

Særlig stor investeringslyst i transportindustrien

I andet halvår af 2020 til og med første halvår af 2021 var hele 60 procent af den samlede investeringssum i klimatech placeret i transportindustrien – særligt elektriske biler og køretøjer. Der blev investeret mere end dobbelt så meget i området i første halvår af 2021 sammenlignet med andet halvår af 2020. Det tyder altså på, at der sker en nærmest eksplosiv vækst af investeringer inden for grønne transportvirksomheder.

Fra perioden andet halvår 2019 og første halvår 2020 til andet halvår 2020 og første halvår 2021 er der sket en stigning på hele 281 procent i klimatechinvesteringer i transportindustrien.

“Det er en industri, der er udfordret af, at hvis ‘business-as-usual’ fortsætter med vækst i fragt- og øvrige transportaktiviteter, kan det øgede klimaaftryk udvande den grønne indsats. Det er derfor særlig positivt og vigtigt at se, hvordan investeringerne er vokset inden for klimateknologier i transportindustrien. Grønne transportsystemer er helt afgørende for at lykkes med en net zero-omstilling,” siger Frances Lu.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Efterlyser flere klimaeffektive investeringer

Der skal dog ske flere investeringer i andre industrier, hvis der skal gøres en større forskel for klimaet, lyder det fra PwC.

“Analysen viser dog også, at de industrier, som kan reducere 80 % af fremtidens udledninger inden 2050, blot har modtaget 25 % af det samlede investeret beløb fra 2013 til 2021. Der er stadig et stort investeringspotentiale inden for for eksempel solenergi, vindkraft, teknologi mod madspild og grøn brintproduktion,” afslutter Frances Lu.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi