Forskere fra DTU skal udbrede geotermisk energi i Kenya

I Kenya er der stort geotermisk potentiale, som næsten ikke er udnyttet. Det skal forskere fra DTU nu hjælpe med at lave om på ved at udnytte geotermisk energi ved lave temperaturer.

Forskere fra DTU skal udbrede geotermisk energi i Kenya

I Danmark er vandet i undergrunden ikke varmt nok til, at vi kan udnytte den geotermiske energi til at producere elektricitet. I stedet udnyttes den geotermiske energi til at producere fjernvarme, for eksempel som på det kommende geotermiske anlæg i Aarhus, der bliver EU’s største af sin slags.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Skal udnytte det store potentiale i Østafrika bedre

Anderledes ser det ud i det østafrikanske land Kenya, hvor den høje vulkanske aktivitet giver mulighed for at udnytte den geotermiske energi. Vandet har typisk en temperatur omkring 300 grader, som pumpes op og udnyttes til at producere strøm. Det er dog kun 867 megawatt af potentialet på i alt 20 000 megawatt, der i dag udnyttes. Den potentielle kapacitet svarer til at kunne opvarme knap 6 millioner danske husstande.

Nu har forskere fra DTU fået til opgave at skulle optimere processen, så det i fremtiden bliver muligt at anvende underjordisk vand, der er helt ned til mellem 100 og 150 grader varmt.

”Vi har allerede teknologien, men vil i de kommende år arbejde på, hvordan vi kan optimere den til at udvinde strøm og varme eller kulde fra vand, der er betydeligt koldere, end det man vanligvis anvender,” siger lektor Fredrik Haglind, DTU Mekanik, der er ansvarlig for projektet.

Læs også: Aarhus får EU’s største geotermianlæg

Opfører stort demonstrationsanlæg i Kenya

I Kenya er det i dag økonomisk rentabelt at udvikle forholdsvis små anlæg, der kan levere strøm til eksempelvis en enkelt virksomhed såsom et mejeri, et landbrug eller akvakultur. Projektet har til formål at demonstrere, at geotermsike anlæg også med fordel kan opføres i større skala. Det vil ske med udgangspunkt i den eksisterende boring i Olkaria, Kenya i det store East African Rift System.

”Vi arbejder sammen med en række afrikanske virksomheder, universiteter og FN’s miljøorganisation UNEP. På den måde kan vi sikre, at der opbygges tilstrækkelig viden i blandt andet Kenya og Tanzania til i fremtiden at kunne opbygge en række anlæg i stil med vores demonstrationsanlæg,” siger Fredrik Haglind, og tilføjer:

”Derudover vil samarbejdet med myndigheder og FN’s miljøorganisation UNEP skabe vejen for, at det lovgivningsmæssigt bliver attraktivt at opføre og anvende anlæg, der udnytter lav- og mellemtemperatur geotermiske energiressourcer.”

Projektet varer fire år, og der forventes at stå et demonstrationspilotanlæg klar i 2024. Går alt vel, vil det lykkes DTU-forskerne at bidrage til en bedre udnyttelse af den den grønne energi, der er til rådighed i Afrika.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi