Gamle bygninger kan leve op til moderne miljøstandarder

En ny type solcelledrevne modulære bygningsfacader udviklet af Fraunhofer Institute kan opvarme og køle rum med voldsomt fald i energiforbrug til følge.

Gamle bygninger kan leve op til moderne miljøstandarder

Bygninger står for næsten 40 procent af de årlige globale CO2-emissioner. Af disse samlede emissioner er bygningsdrift ansvarlig for 28 procent årligt, mens byggematerialer og konstruktion er ansvarlig for yderligere 11 procent. Det viser tal fra architecture2030.org.

Opvarmning og køling af bygninger er en stor energiforbruger, især i ældre bygninger, der ikke er bygget med moderne energieffektivitet i tankerne. Nu har ingeniører fra Fraunhofer Institute udviklet en modulopbygget facade, der drives af solpaneler, som kan opvarme eller køle rum.

Modulær bygningsfacade opvarmer og køler rum med solenergi

Hver enhed af den modulære facade måler 125 centimeter i bredden og 30 centimeter i dybden, og ét solpanel kan betjene et rum på op til 24 kvadratmeter.

Systemet bruger ventilatorspiraler til at pumpe varme fra udeluften ind i rummet, mens køling opnås ved at udvinde varme indefra og blæse den ud. Via et decentraliseret ventilationssystem reguleres denne luftudveksling, hvilket gør rummet mere sundt. Enhederne kan også tilsluttes traditionel strømforsyning, når solcellerne ikke producerer nok.

Disse modulære bygningsfacader er designet til at blive eftermonteret på ældre bygninger – især dem, der er bygget mellem 1950’erne og 1970’erne. Målet er at bringe eksisterende bygninger op på moderne standarder for miljøvenlighed langt hurtigere, lettere og billigere end ved almindelig renovering.

Ingeniørerne ved Fraunhofer Institute forklarer, at de oprindelige facader kan fjernes og erstattes med disse nye moduler i løbet af få timer. Efterhånden som teknologien udvikler sig, kan modulerne let udskiftes med bedre moduler, lyder det videre.

Se også: Reducering af energiforbrug

Moduler kan reducere strømforbrug med over 80 procent

Fraunhofer Institute har base i Dredsen i Tyskland, og de forklarer, at op til 30 procent af de kontorbygninger, der blev bygget i Tyskland mellem 1950 og 1990, blev opført ved hjælp af den ideelle metode for brug af disse moduler.

Samlet set forbruger disse bygninger cirka 3 200 GWh elektricitet hvert år. Ingeniørerne vurderer, at modulfacaderne kan reducere dette brug til kun 600 GWh. Det svarer til over 80 procent mindre strømforbrug årligt.

Ifølge ingeniørerne kan modulerne snart tages i brug på både nye og gamle bygninger.

Se også: Nyheder om klima og grønt