Hvornår begyndte vandet at stige i havene?

En ny undersøgelse har fundet det år, hvor stigningen i havniveauet virkelig begyndte at accelerere. Det moderne samfund har haft stor betydning.

Hvornår begyndte vandet at stige i havene?

En global analyse af havniveauet i de seneste 2 000 år har vist, at stigningen har været hurtig i takt med den industrielle revolution. De første tegn på opvarmning af havene og afsmeltning af gletsjere som følge af menneskelig aktivitet dukker op i forskningen i 1860’erne, og begge disse faktorer er kendt for at bidrage til stigende vandstand i havene, skriver miljøforskere ved Rutgers University, der har sat sig for at undersøge, hvornår havniveauet på globalt plan for alvor begyndte at stige.

Undersøgelsen er offentliggjort i Nature Communications. Den viser, at frem til cirka år 1 700 svingede det globale havniveau mellem et fald på 0,3 millimeter og en stigning på 0,2 mm.

Mellem 1700 og 1760, lige før den industrielle revolution og den udbredte afbrænding af fossile brændstoffer begyndte, faldt havniveauet med 0,1 mm om året.

Bekymrende stigning i havniveauet fra 1940

Forskerne sætter 1863 som året, hvor vandstandene i havene klart kunne begynde at blive påvist. Fra 1940 til 2000 accelererede stigningen med 1,4 millimeter om året, og denne stigning beskrives som ”bekymrende”, da det er en hidtil uset stigning i havniveauet.

”Den globale hastighed for stigningen fra det seneste 60-årige interval, 1940-2000, var hurtigere end alle tidligere 60-års intervaller,” skriver forfatterne.

Forskerne vurderer samtidig, at havniveauet er på vej til at stige hurtigere end nogensinde før i løbet af det næste århundrede.

Se også: Kan teknologi løse klimaproblemer?

Havstigning med forskellig hastighed forskellige steder

Havstigningen går dog ikke lige hurtig alle steder. Data viser, at nogle dele af Nordatlanten oplevede betydelig stigning i havniveauet tidligere end andre. I det midtatlantiske område begyndte havniveauet for eksempel at stige i midten og slutningen af det 19. århundrede. Men ifølge data fra Canadas og Europas Atlanterhavskyster skiller hastigheden af havniveaustigningen sig først ud fra midten af det 20. århundrede.

Miljøforsker Jennifer Walker fra Rutgers University, der er medforfatter på undersøgelsen, slår fast, at det moderne samfund har haft en betydelig indflydelse på den globale stigning i havniveauet på vores planet i det sidste århundrede.

Tidligere globale skøn har også fundet en betydelig acceleration af havniveauet fra begyndelsen af det 19. århundrede. Og den seneste rapport fra FN’s klimapanel (IPPC) afslører en vedvarende stigning mellem 1820 og 1860.

Se også: Nyheder om klima og grønt