Kina planlægger et gigantisk 450 GW vind- og solcelleanlæg

Gobiørkenen i Kina er allerede hjemsted for enorme sol- og vindressourcer. Nu har landet planer om en udvidelse af vedvarende energi på en halv terawatt.

Kina planlægger et gigantisk 450 GW vind- og solcelleanlæg

Kina installerede vedvarende energiparker med kapacitet på omkring 895 gigawatt (GW) i 2020, hvilket var mere end EU, USA og Australien tilsammen. Ifølge Reuters har landet nu en række kæmpestore sol- og vindprojekter i støbeskeen, som vil udvide dets nuværende kapacitet med næsten en halv terawatt.

Verdens største sol- og vindkraftproduktionskapacitet

He Lifeng, direktør for den nationale udviklings- og reformkommission (NDRC), forklarer, at Kina vil opbygge den største sol- og vindkraftproduktionskapacitet i Gobi-ørkenen og andre ørkenregioner i historien.

Omkring 100 GW af denne nye kapacitet er allerede under opførelse, hvilket skal føjes til 306 GW solkapacitet og 328 GW vindkapacitet, der allerede var installeret ved udgangen af 2021.

Kan dække 450 millioner danskeres energiforbrug

For at give et billede af, hvor stor en kapacitet det nye vind- og solccelleanlæg kommer til at levere, kan vi kigge på danskernes private elforbrug. En kapacitet på 1 GW kan dække elforbruget for 1 million danske husstande om året.

I teorien vil en kapacitet på 450 GW dermed kunne dække det årlige elforbrug hos det, der svarer til 450 millioner danske elforbrugere.

Selv om Kinas samlede installerede kapacitet inden for vedvarende energi nu udgør ca. 43,5 procent af landets samlede energiforbrug, så udgør den faktiske strøm, der produceres af vedvarende energi, tættere på 26 procent, mens resten af energiforbruget primært er kulbaseret.

Det skyldes, at det ikke er muligt at udnytte den vedvarende energi fuldt ud.

Se også: Grønne teknologier vil løse klimaproblemerne

Stadig behov for kulkraftværker

He Lifeng slår dog samtidig fast, at der er behov for højeffektive kulbaserede kraftværker og transmissionslinjer med ultrahøj spænding for at støtte den stabile drift af netværket i forbindelse med den omfattende installation af vedvarende energi.

Kinas vicepremierminister Han Zheng har også for nylig slået fast, at Kina bør give fuldt ud plads til “kuls grundlæggende garanterende rolle i energiforsyningen”. Udfordringen ved vedvarende energi er, at stabiliteten kan svinge alt efter vejrforholdene.

Mens Vesten udfaser sine kulkraftværker, opføres der da også nye i Kina, som alene står for halvdelen af den globale kulkraftkapacitet. 13,5 procent af Kinas samlede elforbrug kommer fra atomkraft.

Kinas præsident Xi Jinping har lovet at få vind- og solkapaciteten til at overstige 1,2 terawatt i 2030 som en del af landets plan om at få landets kulstofemissioner til at falde fra det tidspunkt.

Se også: Nyheder om klima og grønt