Kina skyder raketter med kemikalier i luften for at fremkalde nedbør

Slem tørke får myndighederne i det sydvestlige Kina til at tage alternative midler i brug for at fremkalde nedbør: Raketter med kemikalier, der skal aktivere skyerne til at afgive regn.

Kina skyder raketter med kemikalier i luften for at fremkalde nedbør

Klimaforandringer bidrager til mere tørke og mangel på vand på alle klodens kontinenter. Alene siden år 2000 er hyppigheden og varigheden af tørke steget med næsten en tredjedel, viser en FN-rapport.

Det kan ikke kun mærkes herhjemme i Danmark, hvor antallet af dage med tørkeindeks 7, 8 og 9 ifølge DMI er steget markant siden starten af årtusindeskiftet. Det kan i den grad også mærkes i dele af Kina.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

To måneder med tørke giver Kina problemer

Det sydvestlige Kina er særligt hårdt ramt af en nu to måneder lang tørke. I Yangtzefloden, som er Asiens længste vandvej, er vandstanden rekordlav, og i nogle områder har der været mindre end halvdelen af den sædvanlige nedbørsmængde. Det betyder ifølge de kinesiske myndigheder, at magasinerne i vandkraftværkerne er halveret i vandmængde.

Bedre bliver det ikke at, at efterspørgslen på airconditionanlæg er eksploderet – noget, der har lagt elselskaberne under pres med timelange strømafbrydelser til følge. Mange fabrikker nær floden har også været nødt til at lukke midlertidigt ned på grund af manglen på elektricitet.

Fabrikken Foxconn, som producerer store dele af verdens forbrugerelektronik, ligger nær floden, og Volkswagen har også været nødt til at lukke deres fabrik i området.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Skyder kemikalier efter skyerne for at frembringe regn

Det sydvestlige Kina er åbenlyst i stor mangel på nedbør – og når naturens egne kræfter ikke vil det, må man manipulere den til det. Det er tilsyneladende tankegangen hos kinesiske myndigheder i provinser langs Yangtzefloden, som på grund af tørken har set sig nødsaget til at skyde raketter med kemikalier, der efter sigende kan fremkalde nedbør, mod skyerne.

Teknologien kaldes skypodning og har til formål at skabe regnvejr, som ellers ikke ville være forekommet naturligt. Teknologien har været brugt i årtier af flere lande, herunder af Kina ved OL i Beijing i 2008. Om teknologien rent faktisk gør en forskel, er der dog ikke enighed om blandt forskere.

Der er ikke tale om raketter i normal forstand, men små stænger på størrelse med cigaretter, der indeholder sølviodid, og som skydes efter de eksisterende skyer fra fly for at hjælpe dem med at danne iskrystaller. Iskrystallerne hjælper skyerne med at producere mere regn, da skyernes mængde af fugt øges, hvorved sandsynligheden for regn øges.

Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi