Maskine kan trække 10 liter rent drikkevand ud af luften om dagen

2,2 milliarder mennesker mangler adgang til rent drikkevand. Det forsøger virksomheden SOURCE at løse med verdens første vedvarende drikkevandssystem.

Maskine kan trække 10 liter rent drikkevand ud af luften om dagen

2,2 milliarder mennesker verden over har ikke adgang til rent drikkevand, lyder det i en rapport fra UNICEF og Verdenssundhedsorganisation (WHO). Det satte Cody Friesen, der er lektor i materialevidenskab ved Arizona State University, sig for at gøre noget ved i 2014.

Han udviklede såkaldte hydropaneler og skabte året efter virksomheden SOURCE, som ifølge virksomheden selv endte med at udvikle verdens første vedvarende drikkevandssystem.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Foto: SOURCE

Fører luft gennem vandabsorberende materiale

SOURCE Hydropanel ligner mest af alt et stort panel af solceller – og det er da heller ikke helt ved siden af. Solcellerne er nemlig den ene del af opfindelsen. I stedet for at generere elektricitet via solcellerne bruger SOURCE solens kraft til at generere vand.

Det sker ved, at solcellerne driver blæsere, som tvinger luft gennem et vandabsorberende materiale, som fanger vanddamp i luften. Vanddampen udvindes og kondenserer passivt til væske, som opsamles i et reservoir. Til sidst tilsættes mineraler, og maskinen kan dermed levere frisk og rent drikkevand.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Har fået Bill Gates og BlackRock som investorer

Virksomheden har haft produktet på markedet i flere år og har hydropaneler installeret i 52 lande fordelt over 450 projekter. Så sent som i marts måned fik virksomheden en kapitalindsprøjtning på 150 millioner dollar fra ingen ringere end Bill Gates-selskabet Breakthrough Energy, kapitalforvalteren BlackRock, energiselskabet Duke Energy og The Lightsmith Group.

Potentialet i teknologien menes da også at være stort, for ifølge selskabet bag kan maskinen trække vand ud af luften ved helt ned til 5 procent luftfugtighed. Dermed er der næsten ingen grænser for, hvor den kan gøre gavn. Ved optimale betingelser er maskinen i stand til at producere omkring 4 til 10 liter vand om dagen med plads til opbevaring af 30 liter vand.

Næsten vedligeholdelsesfri – men ikke billig

Teknologien er særlig nyttig de steder, hvor der er dårlig eller slet ingen adgang til rent drikkevand. Og da den er drevet af solceller, skal den altså ikke tilsluttes nogen strømkilde. Dermed undgår man at drikke vand forurenet med arsen, nitrat, bly, kobber, uran og E.Coli.

Maskinen kræver kun minimal vedligeholdelse i form af et filterskift en gang om året, og den har en forventet levetid på 15 år. Den er dog ikke helt billig: 4 000 dollar og 500 dollar for installation – samlet set hvad der svarer til 31 000 kroner eller mellem 83 øre og 2 kroner per liter vand.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi