Mikroplast fundet i menneskelunger

Forskere har fundet mikroplast i 11 ud af 13 patienters lunger. Plasttyperne polypropylen (PP) og polyethylenterephthalat (PET) blev fundet i flest patienter.

Mikroplast fundet i menneskelunger

For første gang nogensinde er der fundet forurening af mikroplast dybt nede i menneskers lunger. Det viser ny forskning, som forskere fra University of Hull og Castle Hill Hospital i Storbritannien netop har fået udgivet i tidsskiftet Science of the Total Environment.

Det opsigtsvækkende fund kommer kun få uger efter, at forskere fra Hull York Medical School og University of Hull påviste mikroplast i menneskers blod.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Mikroplast i 11 ud af 13 prøver

Forskerne analyserede vævsprøver fra 13 patienter, som i andre forbindelser var på operationsbordet. Der blev undersøgt for plastpartikler med en størrelse på ned til 0,003 millimeter. Ved brug af spektroskopi blev plasttyperne identificeret. Resultaterne talte sit klare sprog, for 11 af dem – svarende til 85 procent – havde mikroplast i sig.

I alt 12 forskellige typer plastik blev fundet i prøverne. En af de mest udbredte typer var polypropylen (PP), som blandt andet bruges til emballage til fersk kød, tæpper, måtter, møbler, tøj, bilkomponenter og rør. Det blev fundet i 23 procent af prøverne. Også polyethylenterephthalat (PET), som blandt andet bruges i plastflasker, var udbredt – nærmere bestemt i 18 procent af prøverne. Kunstharpiks (resin) blev fundet i 15 procent af prøverne.

De øvrige typer af mikroplast var polypropylen (PP), Teflon/polytetrafluorethylen (PTEE), polyacrylonitril (PAN), polymethylmethacrylat (PMMA), styren (SEBS), polyethylen (PE), polystyren (PS), polysulfon (PES) polyurethan (PUR) og termoplastisk elastomer (TPE).

Det er ikke første gang, at der er påvist mikroplast i menneskers lunger. To tidligere studier fra henholdsvis Brasilien og USA har faktisk påvist lignende mængder af mikroplast, men det var gennem prøver fra obduktioner. Det nye studie er det første til at påvise mikroplast dybt inde i levende menneskers lunger.

Læs også: Mikroplast fundet i menneskeblod for første gang

Uvished om mikroplasts skadevirkninger

Ifølge Laura Sadofsky fra Hull York Medical School i Storbritannien, som er en af hovedforfatterne til undersøgelsen er det usædvanligt, at plastpartiklerne er fundet i den nederste del af lungerne.

”Det er overraskende, da luftvejene er mindre i de nederste dele af lungerne, og vi ville have forventet, at partikler af disse størrelser ville blive filtreret ud eller fanget, før de nåede så dybt ned. Disse data giver et vigtigt fremskridt inden for luftforurening, mikroplast og menneskers sundhed,” forklarer hun til The Guardian.

Forskerne står dog stadig tilbage med et stort ubesvaret spørgsmål ligesom i den nylige undersøgelse af mikroplast i blod. Der er ikke meget viden om, hvilken betydning mikroplast har for menneskers helbred.

I december fandt forskere fra Hull York Medical School og University of Hull i England dog ud af, at mikroplast både dræber menneskelige celler og forårsager allergiske reaktioner.

Mikroplast er ikke kun et potentielt stort problem for os mennesker. Hvert år bliver der ifølge FN produceret omkring 300 millioner ton plastaffald svarende til næsten hele vægten af verdens befolkning. Plastik og mikroplastik er med andre ord blevet allestedsnærværende i naturen og udgør et stort problem for miljøet, dyr og os mennesker.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi