Ny aftale om Power-to-X – Danmark skal være foregangsland

Danmark skal kunne forsyne sig selv og udlandet med grønne brændstoffer til fly, skibe, lastbiler. Dansk Industri, Dansk Energi og Brintbranchen glæder sig over et potentielt nyt eksporteventyr.

Ny aftale om Power-to-X – Danmark skal være foregangsland

Danmark har allerede vindenergi som et eksporteventyr, men det forhindrer os ikke i at skabe endnu et under den grønne omstilling. Teknologien Power-to-X er den hidtil bedste kandidat til et nyt transporteventyr. Det er netop blevet cementeret med en ny bred politisk aftale om en tilskudsordning på 1,25 milliarder kroner i form af et statsligt udbud til brintproduktion.

Læs også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

6 gigawatt elektrolysekapacitet til grøn brændstofproduktion

Med aftalen ydes der driftsstøtte i 10 år til produktionen af grønne brændstoffer til fly, skibe, lastbiler både hjemme og i udlandet. Aftalen sikrer, at der opbygges en elektrolysekapacitet på 4 til 6 gigawatt frem mod 2030, ligesom regeringen lagde op til i et udspil i december 2021.

Med målet om en kapacitet på op til 6 gigawatt placerer Danmark sig i top-3 blandt de europæiske lande, der arbejder med Power-to-X. 4 til 6 gigawatt elektrolyseanlæg vil skabe reduktioner på mellem 2,5 og 4 millioner ton CO₂ i 2030.

Hvad er Power-to-X?

Power-to-X (PtX) er et begreb, som dækker over en række grønne teknologier, som bruger overskydende vedvarende energi til at producere grøn brint gennem elektrolyse. Brint kan derfra viderekonverteres til andre brændstoffer, ammoniak, metanol og grønt flybrændstof til transportsektoren og industrien og kemikalier som ammoniak til gødning og plastik til danske virksomheder.

Ammoniak kan for eksempel produceres kulstoffrit, mens man kan producere e-metanol til skibe eller kerosin til fly ved at tilsætte kulstof til brint under højt tryk og ved høj temperatur. Brændstofferne er CO₂-neutrale, når der benyttes biogent kulstof. Det er kulstof, der ”fanges” på biogasanlæg, biomassefyrede kraftvarmeværker eller fra forbrænding af biologisk affald.

Den nye aftale vil også give bedre mulighed for at føre elledninger direkte fra vind- og solparker til PtX-anlæg. Der er endvidere fundet 57 millioner kroner i 2022 til 2026 til en PtX-taskforce. Den skal blandt andet vejlede projektudviklere og myndigheder.

”Med aftalen styrker vi klimaet, dansk erhverv og den grønne forsyningssikkerhed. Jeg er meget glad for, at vi har bred politisk enighed om at sætte målet så højt, at Danmark kan spille mere end en national rolle i udvikling og produktion af nye brændstoffer. Europa er på intens jagt efter alternativer til fossil energi, og vi har travlt. Både med at blive grønne og med at blive mere uafhængig af russisk sort energi,” siger klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen.

Læs også: Vordingborg Havn får verdens første power-to-x-fabrik i storskala

Glæde hos Dansk Industri, Brintbranchen og Dansk Energi

Hos Dansk Industri er man tilfredse med den brede politiske aftale om grønne brændstoffer:

”Danske virksomheder har allerede meldt ud, at de tilsammen har projekter til langt over 6 gigawatt elektrolyse. Derfor havde jeg håbet, at der stod ”mindst 6 GW” PtX i 2030 i den politiske aftale, fordi det ville presse på for mere grøn strøm. Men jeg synes faktisk, vi kommer rigtig godt fra start med aftalen,” siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

Også i Brintbranchen, som er hovedorganisationen for brint og PtX i Danmark, er der rosende ord om aftalen:

“I dag fejrer vi, at Danmark har fået en stærk og fremadrettet brint- og PtX-strategi, der placerer Danmark præcis, hvor vi bør være, nemlig i det internationale førerfelt. Brintbranchen har sammen med vores medlemmer arbejdet hårdt og længe på, at vi i Danmark skal insistere på ikke bare at være en del af udviklingen, men aktivt søge at lede den. Strategien er et vigtigt skridt på den vej. Og nu skal vi gøre potentialer til realiteter,” siger Tejs Laustsen Jensen, der er direktør i Brintbranchen.

Dansk Energi, der er erhvervs- og interesseorganisation for energiselskaber i Danmark, glæder sig også over aftalen:

”Dette skal blive til en grøn game changer i dansk energi- og klimapolitik,” siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, og tilføjer:

”Aftalen sætter en ambition for udbygningen af vind og sol i en grad, så Danmark bliver nettoeksportør af grøn energi. Der skal noget til for, at det bliver en realitet. Men lykkes vi, bliver det et kæmpe første boost til den spirende Power-to-X-industri herhjemme. Lykkes vi, kan vi i 2030 levere grøn energi til ikke bare vores grønne omstilling og gasuafhængighed – men også til resten af Europas”.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi