Ny fond kan sætte skub i klimatilpasningen

Forud for regeringens klimatilpasningsplan, som ventes præsenteret i foråret, foreslår Dansk Industri, Kommunernes Landsforening og DANVA at oprette en ny klimatilpasningsfond.

Ny fond kan sætte skub i klimatilpasningen

Klimaproblemerne trænger sig på, og det kan mærkes og opleves i form af hyppigere og voldsommere storme og skybrud, som der skal klimasikres mod.

Derfor er Dansk Industri, Kommunernes Landsforening og brancheorganisationen for vandselskaber, DANVA, nu gået sammen om at foreslå oprettelsen af en ny klimatilpasningsfond. Udspillet til klimatilpasningsfonden kommer forud for regeringens klimatilpasningsplan, som ventes præsenteret i løbet af foråret.

Læs også: Hvad er klima og klimaforandringer? Her er alt du bør vide

Skal forhindre store skader fra fremtidige storme og skybrud

Den nationale klimatilpasningsfond, som parterne foreslår, skal bidrage til, at der rundt om i kommunerne bliver tilpasset til det ændrede klima i tide, så store skader fra fremtidige storme og skybrud undgås. Det skal ske med opførelsen af diger som værn mod stigende vandstand og stormfloder, og byer skal indrettes, så vandet ledes væk under skybrud. Sidst, men ikke mindst, skal bygninger beskyttes mod stigende grundvand.

”Alt for ofte strander projekterne, fordi det er uklart, hvordan regningen skal fordeles, der er uklare regler, eller der mangler pengene til at løse opgaven. Der er brug for nye løsninger, så vi kommer i gang med arbejdet. Vi mærker konsekvenserne af klimaforandringerne lige nu, og hvis ikke vi investerer i at forebygge skader, bliver vi mødt med enorme udgifter senere,” siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i Dansk Industri.

I forslaget ligger, at klimatilpasningsfonden skal modtage et årligt indskud på 800 millioner kroner. Fonden skal bidrage ved store og komplekse projekter, og når der er tale om områder, som samfundet ønsker beskyttet, men hvor lodsejerne ikke har mulighed for at finansiere det hele selv, oplyser DI.

Klimasikring af Danmark går for langsomt

”Besværlige regler og manglende midler betyder, at det går for langsomt med at klimasikre Danmark mod voldsomme skybrud, storme og stigende grundvand. Det sætter borgere og kommuner under pres og vil få endnu flere konsekvenser i fremtiden. Situationen kalder på akut handling, for den manglende finansiering og de nuværende regler gør, at der ganske enkelt ikke bliver lavet de nødvendige foranstaltninger,” siger Birgit S. Hansen, formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg.

Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi