Ny plastikopsamler fjerner 9.000 kilo plast på en uge fra havet

NGO'en Ocean Cleanup har testet en plastaffaldsopsamler, der på en uge samlede 9.000 kilo plast. Regeringsindgreb mod plast er dog nødvendig.

Ny plastikopsamler fjerner 9.000 kilo plast på en uge fra havet

I årenes løb har store mængder af plastikaffald hobet sig op i havene. Nogen steder værre end andre, for eksempel i Stillehavet mellem Californien og Hawaii. Her er et område med plastaffald så stort, at det har fået sit eget navn, Great Pacific Garbage Patch. NGO’er har gentagne gange forsøgt at rense det med flere forskellige apparater, men uden større held.

Ny plastfjerner til havet med godt testresultat

Nu har Ocean Cleanup sat gang i et forsøg med et nyt produkt til at fjerne plast og affald fra havene. Ocean Cleanup er en nonprofitorganisation, der ønsker at fjerne 90 procent af det flydende havplast inden 2040. De introducerede for nylig et nyt storskalaoprydningssystem kaldet Jenny – og resultaterne er ganske bemærkelsesværdige.

Efter en række forsøg i løbet af 12 uger foretog NGO’en en sidste test i sidste uge, hvor det nye system indsamlede 9.000 kilo affald.

Ocean Cleanup introducerede sin første plastikfangst-enhed i 2018, men den gik i stykker i vandet. I 2019 gjorde en ny model derefter et bedre stykke arbejde, men organisationen sagde, at der ville være brug for tusindvis af dem for at rense havene. Nu er der altså håb om, at de har fundet en brugbar løsning.

Se også: Oprensning og affaldshåndtering skal sikre en renere verden

Sådan fungerer plastikfjerneren Jenny

Jenny kan beskrives som en kunstig flydende kystlinje, der kan fange plastik i sin fold som en kæmpe arm og derefter trappe affaldet ind i nettet. Den flyttes af to fartøjer over vandet, hvor strømmen skubber affaldet hen til et net.

Plastfjerneren er U-formet og fleksibel – lidt ligesom banedelingerne i en svømmehal. Når systemet er fyldt med plastik, tømmer arbejderne det på skibet og tager det i land.

Opsamleren kan indsamle forskellige typer plastaffald, lige fra store beholdere til meget små mikroplasttyper. Men den opfanger kun plastik, der flyder nær havets overflade, så det er kun en delvis løsning på plastikproblemet i havene.

Forbud mod engangsplast, hvis det skal væk fra havene

En undersøgelse fra sidste år viste, at der er mere end 30 gange så meget plastik på havets bund sammenlignet med mængden nær havoverfladen. Desuden forhindrer enheden ikke, at der smides mere plastik væk og den vil aldrig kunne samle nok plastik op, hvis de nuværende dumpningsrater fortsætter.

Organisationen anslår, at den skal bruge mindst 10 af disse enheder for at rydde op i 50 procent af Great Pacific Garbage Patch om fem år.

“Hvis vi stopper kilden (til affaldet, red.) vil vi forhindre, at der kommer mere plastik i havene. Men den eneste måde at reducere mængden af plastik i havene på er faktisk at gå ud og rydde op,” forklarer Boyan Slat, der er en af stifterne af Ocean Cleanup. Grunden til det er, at plastikforurening er vedvarende, slår Slat fast.

Forskerne er enige om, at initiativer som Ocean Clean Up skal ledsages af en begrænsning eller ligefrem en afskaffelse af brugen af engangsplast. En undersøgelse fra 2020 viste, at mere end 11 millioner tons plastik hvert år ender ind i havene – et tal der forventes at blive tredoblet inden 2040 uden en øjeblikkelig og vedvarende indsats fra regeringer verden over.

Ocean Cleanup genbruger derefter en del af plasten til at fremstille solbriller, som de sælger for at indsamle midler.

Læs mere om Ocean Cleanups løsning på deres hjemmeside.

Se også: Nyheder om klima og grønt