Ørsted og Google indgår langsigtet elkøbsaftale

En ny langsigtet elkøbsaftale mellem Ørsted og Google betyder, at Google skal købe grøn strøm til sine datacentre fra Ørsteds planlagte havvindmøllepark Borkum Riffgrund 3.

Ørsted og Google indgår langsigtet elkøbsaftale

Danske Ørsted er blandt verdens mest bæredygtige energiselskaber og har netop indgået en 12-årig langsigtet elkøbsaftale – en såkaldt corporate power purchase agreement (CPPA) – med internetgiganten Google. Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Aftalen indebærer, at Google kommer til at aftage 50 megawatt af produktionen fra Ørsteds planlagte havvindmøllepark Borkum Riffgrund 3. Havvindmølleparken, der forventes at være fuldt idriftsat i 2025, får en kapacitet på 900 megawatt og skal opføres i den tyske del af Nordsøen.

Det særlige ved havvindmølleparken er, at projektet blev tildelt uden statsstøtte. Det gør Borkum Riffgrund 3 til den første store havvindmøllepark i verden, som er tildelt med et nulbud. Den nye elkøbsaftale med Google vil betyde, at havvindmølleparken modnes frem mod den endelige investeringsbeslutning, som vil finde sted inden udgangen af året.

Læs også: Greentech: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne

Skal levere grøn strøm til Googles datacentre

Elkøbsaftalen skal sikre Google grøn strøm til sine datacentre, cloud-regioner og kontorer i Tyskland. Netop disse har Google som mål at gøre CO₂-neutrale 24 timer i døgnet inden 2030.

Når det kommer til grønne datacentre, er Google blandt de førende. Siden 2017 har Google matchet 100 procent af firmaets årlige elektricitetsforbrug med indkøb af vedvarende energi i det elnet, hvor elektriciteten forbruges.

Aftalen om, at Google kan aftage strøm fra Ørsteds kommende havvindmøllepark, er dermed et af mange skridt på vejen mod at sikre den grønne omstilling. For Googles vedkommende er målet som bekendt en CO₂-neutral drift af datacentrene inden 2030.

Havvind spiller en afgørende rolle mod CO2-neutralitet

”Vi vil gerne rose Google for deres førende rolle i kampen mod klimaforandringerne gennem deres investeringer i additionel vedvarende energi, og vi er stolte af at bidrage til at indfri deres ambitiøse klimamål. I Ørsted har vi igen vist, at vi kan understøtte virksomheder på tværs af sektorer og teknologier med grønne energiløsninger. Denne CPPA understreger, at havvind spiller en afgørende rolle i forhold til at muliggøre løsninger inden for 24/7 CO2-fri energi i Europa,” siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted.

Også hos Google er der glæde at spore over den nye elkøbsaftale:

“Vi er glade for at samarbejde med Ørsted om dette projekt, som vil hjælpe Google med at indfri sit mål om 24/7 CO2-fri energi i Tyskland. Vi arbejder ligesom Ørsted for en CO2-neutral fremtid, og vi ser med optimisme på den rolle, havvind kan komme til at spille i forhold til at gøre det muligt for andre at tilslutte sig bevægelsen inden for 24/7 CO2-fri energi,” siger Amanda Peterson Corio, chef for Data Center Energy Development hos Google.

Både Google og Ørsted er blandt 42 virksomheder, som har været med til at grundlægge den globale bevægelse 24/7 Carbon-Free Energy Compact, der koordineres af FN og organisationen Sustainable Energy for All.

Ørsted indgår også stor aftale med Amazon

Dagen efter aftalen med Google blev annonceret, har Ørsted også indgået en stor elkøbsaftale med Amazon, som skal aftage 100 megawatt af produktionen fra samme havvindmøllepark i Tyskland. Amazon og Ørsted har i forvejen indgået en elkøbsaftale på 250 megawatt tilbage i december 2020. Dermed kommer Amazon til at aftage 350 megawatt fra Borkum Rigggrund 3.

Derudover aftager Amazon produktionen fra den 16 MW store landvindmøllepark Ballykeel i Nordirland.

“Vi er meget glade for endnu en gang at samarbejde med Amazon om at sikre additionel vedvarende energi til den grønne omstilling. CPPA’erne på Borkum Riffgrund 3 og Ballykeel understreger endnu engang Ørsteds position som et globalt førende grønt energiselskab, der kan hjælpe store virksomheder med at indfri deres klimaambitioner på tværs af geografier og teknologier,” siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted.

Amazon skal ligesom Google bruge elektriciteten til at drive sine datacentre og har et mål om at opnå en nettoudledning på nul inden 2040.

Datacentre er en enorm strømsluger

Det Internationale Energiforbund (IEA) anslår, at datacentre over hele verden bruger omkring 200 terawatt-timer (TWh) elektricitet. Det svarer til næsten 1 procent af det globale energiforbrug eller 0,3 procent af den globale CO₂-udledning.

Google har i forvejen et datacenter i Danmark i Taulov ved Fredericia, som fra dag et har været CO2-neutralt. I 2017 købte Google også jord i Kassø ved Aabenraa, hvor også Apple havde planer om at opføre et datacenter. Apple trak sig og åbnede i 2020 et datacenter i Foulum nær Viborg. Facebook har satset på Odense, hvor man 2019 har haft et stort datacenter.

De mange nye datacentre i Danmark vil ifølge Energistyrelsen samlet set forbruge 8,5 terawatt-time i 2030. Det svarer til det årlige strømforbrug for 2,1 millioner danske husstande.

Se også: Nyheder om klima og grøn teknologi