Salg af private solcelleanlæg eksploderer i Danmark

Salget af solcelleanlæg i Danmark har været støt stigende de sidste 10 år, og i dag dækker de 3,6 procent af Danmarks strømforbrug.

Salg af private solcelleanlæg eksploderer i Danmark

Danskernes elforbrug stiger år for år. I 2019 estimerede Energistyrelsen, at Danmarks samlede elforbrug ville fordobles fra 35 TWh til 71 TWh i 2030. Fra 2020 til 2021 så vi en stigning på 5 procent ekstra elforbrug i Danmark, og det kommer oven i den største energikrise i nyere tid. En energikrise, der fører til elregninger, der er flere tusinde kroner højere end normalt.

En løsning på problemet er at bruge grøn energi, og en af metoderne kan være at bruge solceller. Solceller har været benyttet i mange år, men de dækker stadig en lille del af det samlede strømforbrug i Danmark.

Dækker en større del af det danske elforbrug

I 2012 dækkede solceller 0,3 procent af Danmarks elforbrug, mens det i 2021 dækkede 3,6 procent af hele Danmarks elforbrug. Det svarer til en stigning af elproduktion fra solceller på 1200 procent over en periode på 10 år.

Efterspørgslen på solceller er altså stigende, og samtidig har der været enorm udvikling i teknologien bag solcelleanlæg. Solceller har fået længere garantier, og ydeevnen er tæt på fordoblet over de sidste 10 år. Dertil bliver de fleste solcelleanlæg nu solgt med et batterilager, som giver muligheden for at lagre egenproduceret strøm og at købe strøm om natten, når den er billigst.

Se også: Sådan kan grøn teknologi forbedre miljøet

Solceller kan være profitabel langtidsinvestering

Forbedringen i kvaliteten betyder, at det for mange kan være en profitabel langtidsinvestering at kaste penge efter solceller, forklarer Tobias Nielsen fra Viasol, der er leverandør af private solcelleanlæg.

”Med de nye solcellepaneler, som kommer til Danmark, har vi mulighed for at tilbyde en højere selvforsyningsgrad. Mange anlæg når helt op på 70 procent,” forklarer Tobias Nielsen.

Kommer man op på det niveau, kan der være en besparelse på elregningen på 10 000 kroner om året, slår Tobias Nielsen fast. Han forklarer, at de i januar 2020 solgte 20 solcelleanlæg, i 2021 hed det tal 60, og i januar 2022 har de rundet over 150 solgte anlæg.

Se også: Nyheder om grøn teknologi