Startups inden for klimateknologi rejser rekordsum i 2021

Pengene sidder løst i investorernes lommer, hvis man kommer som startup med fokus på klimateknologi. I 2021 er der investeret 32 milliarder dollars i klimatech-startups.

Startups inden for klimateknologi rejser rekordsum i 2021

Klimatech-startups har rejst en rekordstor sum på 32 milliarder dollar i 2021. Det er flere penge end i noget år før og næsten fem gange så meget som i 2016, lige efter at klimaaftalen i Paris blev underskrevet.

Investorerne er vilde med nystartede klimatech-virksomheder

Tallene stammer fra en ny rapport fra de to virksomheder Dealroom og London & Partners. I rapporten blev der set på 5.100 startups. Mere end 80 procent af finansieringen går til nystartede energi- og transportvirksomheder, selv om en voksende del også går til fødevarevirksomheder. Fødevarer og landbrug er ansvarlig for en stor del af det globale CO2-udslip. Mellem 20 og 40 procent af det globale CO2-udslip vurderes at komme fra fødevareproduktion og landbrug, hvis man tæller alt fra gødning til madspild med.

En langt mindre del af finansieringen går til nystartede virksomheder, der fokuserer på cirkulær økonomi eller virksomhedssoftware.

Northvolt, en Stockholm-baseret virksomhed, der bruger ren energi til at fremstille batterier, har alene rejst 2,8 milliarder dollar i vækstkapital. Virksomheden topper dermed listen. Rivian, en amerikansk producent af elektriske køretøjer, der fremstiller leveringsvogne til Amazon, har hentet 2,5 milliarder dollar i investering.

På en tredjeplads er SVolt, en kinesisk producent af batterier til elbiler, der har rejst 1,4 milliarder dollar.

Forbrugerne efterspørger klimatech – investorerne har pengene til det

Stephen Feline, der er direktør for London & Partners i USA, hæfter sig ved to hoveddrivkræfter bag den kraftige stigning i klimainvesteringer.

For det første ved vi, at der er en stigende efterspørgsel fra forbrugerne efter mere bæredygtige teknologier på områder som for eksempel elbiler og vedvarende energi.

“Det har ført til en betydelig stigning i antallet af nystartede virksomheder og virksomheder, der udvikler teknologier på dette område,” forklarer Feline.

Derudover ligger pengene fra investorer til financieringen af denne type nystartede virksomheder langt mere løst i lommen end tidligere. Investorerne har større ønsker om at fokusere på at støtte virksomheder, der fokuserer på klimatech, da kunderne vil tage godt imod dem, lyder det i følge Feline.

Størst vækst i Europa

Den største vækst inden for investering i klimateknologi i perioden 2016 til 2021 finder vi i Europa, men USA og Canada sidder på langt over halvdelen af alle investeringer i kategorien. Lidt overraskende har Asien kun tiltrukket 14 procent af investeringerne i 2021.

Se også: Danske klimamål

Større støtte på vej fra både politikere og investorer

Investeringerne vil sandsynligvis fortsætte med at vokse hurtigt, siger Feline. Han forklarer, at 2021 allerede har vist rekordstore investeringer i klimateknologi, og at vi næste år kan forvente mange flere muligheder for at tiltrække finansiering og støtte fra både politiske beslutningstagere og investorer.

“De erkender i stigende grad vigtigheden af teknologi og innovation i forbindelse med at hjælpe med at tackle den globale klimakrise,” forklarer han.

Den kommende globale klimakonference, COP26, begynder i øvrigt den 31. oktober.

Se også: Nyheder om klimateknologi