Tomme olie- og gasfelter til CO2-lagring kan skabe job i Danmark

Danmark lukker og slukker helt for olie- og gasudvinding i Nordsøen i 2050, men de udtjente olie- og gasfelter kan skabe nye job.

Tomme olie- og gasfelter til CO2-lagring kan skabe job i Danmark

Danmark har besluttet at stoppe for olie- og gasudvinding fra Nordsøen i 2050. I Danmark er der cirka 10.000 arbejdspladser direkte relateret til olie- og gasindustrien, hvoraf knap halvdelen er ansat i Esbjerg med at arbejde med netop olie- og gasudvinding fra Nordsøen.

Selvom dansk olieproduktion i Nordsøen forsvinder kan man jobs bevares

Det er altså mange arbejdspladser, der forsvinder over de næste små 30 år. Der er dog positivt nyt. En ny analyse viser nemlig, at mere end 2.500 af arbejdspladserne kan bevares, hvis Danmark omdanner de tomme olie- og gasfelter til at lagre CO2.

Samtidig vil mere end 500 arbejdspladser blive skabt indenfor skibstransport af CO2. Claus Jensen, der er formand for Dansk Metal, forklarer, at Danmark har været på Nordsøen i mange år og vi har derfor en unik mulighed for både at gøre en stor forskel for klimaet og samtidigt fastholde rigtigt mange arbejdspladser på Nordsøen.

Sammenfald mellem CO2-lagring og olie- og gasarbejde

I praksis er der et stort sammenfald mellem de opgaver, der løses på en olie- og gasplatform og de opgaver, der kræves for at lagre CO2 i undergrunden og vedligeholde lageret og holde det sikkert.

De udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen vil kunne genbruges med få tilpasninger. ”Potentialet er kæmpestort. Det er vigtigt, at vi fastholder og udnytter den viden, der er i branchen. Det er i høj grad de samme kompetencer, der er brug for, når vi taler om CO2-lagring”, lyder det fra Claus Jensen.

Se også: Grøn teknologi muliggør bæredygtig udvikling

CO2-lagring afgørende for danske klimamål

Disse udtjente olie- og gasfelter i Nordsøen kommer til at spille en stor rolle for Danmarks bestræbelser på at opfylde de danske klimamål.

Op mod 40% af CO2-reduktionen frem mod 2030 skal ske gennem netop CO2-fangst og -lagring. I de kommende to år er der afsat 200 mio.kr. til støtte af et pilotprojekt, der tester CO2-lagring i Nordsøen. Claus Jensen forklarer videre, at det er vigtigt, at Danmark er med fra starten.

”Det er et godt eksempel på, at det er muligt at investere i den grønne omstilling og samtidigt bevare arbejdspladser. Når først teknologien er på plads, kan der være et stort potentiale for eksport til udlandet”, siger Claus Jensen.

Se også: Nyheder om den grønne omstilling