Underjordisk grav skal opbevare atomaffald i 100 000 år

Finland er ved at lægge sidste hånd på et atomaffaldsdepot, der skal stå klart i 2024. Det skal kunne håndtere affaldet i 100 000 år.

Underjordisk grav skal opbevare atomaffald i 100 000 år

Atomkraft vurderes som nødvendig en del af den grønne omstilling og til at mindske risikoen for energikriser. En af de bekymringer, som folk, der siger nej tak til atomkraft, har, er hvad man skal gøre af det atomaffald, der kommer fra atomkraftværker. Et svar på det er ved at blive bygget færdigt i Finland ved den lille by Eurajoki.

I denne by skal et atomaffaldsdepot bygges og stå klart i 2024. Depotet består af kobberbeholdere, der kan opbevare brugte uranbrændselsstave sikkert i mindst de næste 100 000 år.

Finland har nemlig fået godkendelse til det første permanente hjem for atomaffald nogensinde.

Finland har stor erfaring med kernekraftværker

Finland beskrives som et perfekt land til at håndtere den slags opgaver. For det første er landet teknologisk langt fremme. For det andet har finnerne stor tillid til institutioner og myndigheder.

For det tredje er landet stort, men tyndt befolket, særligt i de nordlige områder. Kun cirka 200 000 mennesker bor omkring og over polarcirklen i det nordlige Finland, mens de resterende 5,5 millioner finere bor i den sydlige del af landet.

Depotet bliver bygget på øen Olkiluoto ud for kysten ved landsbyen Eurajoki. At valget er faldet på Eurajoki giver endnu en fordel. Næsten alle i Eurajoki har en ven eller slægtning, der har arbejdet på et atomkraftværk, så de ved, hvordan arbejdet skal gøres, og hvad det indebærer. Det forklarer Janne Mokka, der er leder af det nukleare partnerskab, Posiva, som har planlagt og gennemført Finlands atomaffaldsdepot, til Science.

Der ligger nemlig allerede to kernekraftværker på øen Olkiluoto, og en tredje er under opførelse.

Se også: Sådan skal teknologi gøre verden grøn

Sådan håndteres atomaffald i depoterne

Processen med at få godkendelse til at bygge atomaffaldsdepot har været mange år undervejs. Det begyndte med en ansøgning tilbage i 1999. Affaldsdepotet er gravet dybt ned i en særlig og næsten vandtæt form for grundfjeld, der ligger under hele området, og er placeret så langt væk som muligt fra to nærliggende jordskælvsforkastninger i nærheden.

Når affaldet ankommer til stedet, vil det først blive pakket i en støbejernsbeholder. Derefter indføres et lag argongas, hvorefter det hele lukkes inde i en kobberbeholder, som svejses til.

Posiva har udgravet en halv million kubikmeter sten og 10 kilometer tunneler til opbevaring af atomaffaldet. Der er planlagt yderligere 40 kilometer tunneludgravning som en del af projektets sidste fase med deponering af atomaffald.

Se også: Myter om atomkraft

Koster 3,7 milliarder kroner

Projektet koster cirka 3,7 milliarder kroner og omfatter opførelse og udstyr til de endelige deponeringsfaciliteter samt påbegyndelse af den endelige deponering i den første tunnel.

Se også: Nyheder om klima og grønt