Undersøgelse afblæser apokalyptisk klimascenarie

De værst tænkelige scenarier for global opvarmning er ikke længere sandsynlige, viser ny undersøgelse, der benytter opdaterede prognoser.

Undersøgelse afblæser apokalyptisk klimascenarie

Målet i Paris-klimaaftalen om at begrænse den globale opvarmning i dette århundrede til 2 grader i forhold til det førindustrielle niveau er stadig inden for rækkevidde. Det viser en undersøgelse fra University Colorado Boulder.

Samtidig lyder det også, at apokalyptiske og værst tænkelige scenarier ikke længere er sandsynlige.

Se også: Grøn teknologi skal løse klimaproblemerne

Forudser global opvarmning på 2,2 grader

Den nye undersøgelse, der blev offentliggjort forleden i Environmental Research Letters, viser, at klimascenarierne fra FN’s klimapanel, IPCC, der er i overensstemmelse med de seneste data og Det Internationale Energiagenturs (IEA) prognoser frem til 2050, forudser en opvarmning på mellem 2 og 3 grader inden 2100 med en median på 2,2 grader.

Til sammenligning har de værst tænkelige scenarier forudset en opvarmning på op til 4 eller 5 grader inden udgangen af århundredet.

Hovedforfatter på undersøgelsen, professor i miljøstudier Roger Pielke Jr., kalder det for ”forsigtigt optimistiske gode nyheder med hensyn til, hvor verden befinder sig i dag, sammenlignet med hvor vi troede, vi kunne være”.

Han mener samtidig, at to-graders-målet fra Paris-aftalen er stadig inden for rækkevidde.

Mange bruger forældede scenarier til klimaforskning

For at undersøge og planlægge mulige fremtider bruger klimaforskningsmiljøet prognoser for, hvordan fremtiden kan udvikle sig baseret på faktorer som for eksempel forventede drivhusgasemissioner og forskellige mulige klimapolitikker.

Pielke Jr. forklarer, at mange i dag bruger scenarier udviklet tilbage i 2005 til at vurdere miljøsituationen, og der er sket meget siden da.

For eksempel er vedvarende energi blevet billigere og dermed mere udbredt hurtigere end forventet, forklarer Matthew Burgess, assisterende professor i miljøstudier og medforfatter på studiet samt medarbejder ved Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences (CIRES) på CU Boulder.

”Klimascenarierne har også en tendens til at overvurdere den økonomiske vækst, især i de fattigere lande,” siger Burgess. Derfor har Pielke Jr. og Burgess brugt nyere prognoser til at vurdere udviklingen videre frem i dette århundrede.

I en delrapport i IPCC’s sjette vurderingsrapport (AR6), der blev offentliggjort i 2021, bemærkes det også, at sandsynligheden for scenarier med høje emissioner anses for at være lav.

Stadig meget arbejde forude

Forfatterne understreger dog, at en global opvarmning på 2 grader stadig vil få dramatiske konsekvenser for planeten, og der er stadig et enormt arbejde forude for at holde os under 1,5 grader.

Se også: Nyheder om klima og grønt