AI-teknologi diagnosticerer COVID-19 på få minutter

Ved at benytte kunstig intelligens til at scanne tusindvis af røntgenbilleder af raske og smittede kan man lynhurtigt og præcist få svar på COVID-19-test.

AI-teknologi diagnosticerer COVID-19 på få minutter

Forskere ved University of the West of Scotland (UWS) har udviklet en metode til præcist at diagnosticere COVID-19 på få minutter med hjælp fra kunstig intelligens.

Lige så præcis som PCR-test

I dag kan man få et testsvar med hurtigtest på 15 minutter, men den nye metode baseret på kunstig intelligens sammenlignes med den langt mere pålidelige PCR-test. Med PCR-test går der som minimum et par timer, før man får svar, så kan man få pålidelig få svar på få minutter med samme pålidelighed som PCR-test, vil det være et stort fremskridt.

Under en omfattende testfase viste teknikken sig at være mere end 98 procent nøjagtig.

Det er håbet, at teknologien i sidste ende kan bruges til at aflaste hårdt pressede skadestueafdelinger, især i lande, hvor PCR-test ikke er let tilgængelige.

AI-algoritmer scanner 3 000 billeder af raske og smittede personer

Den avancerede teknik anvender røntgenteknologi og sammenligner scanninger med en database med cirka 3000 røntgenbilleder fra patienter med Covid-19, raske personer og personer med lungebetændelse.

Derefter anvendes en AI-algoritme, der typisk anvendes til at analysere visuelle billeder, til at stille en diagnose.

ai covid 19 røntgenbillede

Forskerne planlægger at udvide undersøgelsen og indarbejde en større database af røntgenbilleder, der er optaget af forskellige modeller af røntgenmaskiner, for at evaluere tilgangens egnethed i en klinisk sammenhæng.

Se også: Hvordan bliver kunstig intelligens i fremtiden?

Behov for nyt værktøj

Naeem Ramzan, der er professor og direktør ved Affective and Human Computing for SMART Environments Research Centre ved UWS, slår fast, at der længe været behov for et hurtigt og pålideligt værktøj, der kan opdage COVID-19, og det er blevet endnu mere nødvendigt med Omikron-variantens opblomstring.

“Flere lande er ikke i stand til at foretage et stort antal COVID-test på grund af begrænsede diagnoseværktøjer, men denne teknik udnytter let tilgængelig teknologi til hurtigt at påvise virussen. COVID-19-symptomer er ikke synlige på røntgenbilleder i de tidlige faser af infektionen, så det er vigtigt at bemærke, at teknologien ikke fuldt ud kan erstatte PCR-test,” forklarer Ramzan.

Han mener dog, at den nye AI-metode stadig kan spille en vigtig rolle for at begrænse virussets spredning, især når PCR-test ikke er let tilgængelige.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens