Danske virksomheder er bedst i EU til at indføre kunstig intelligens

AI er gået fra at være i en opstartsfase i virksomheder og til at blive implementeret og anvendt i virksomheder – og det gør særligt danske virksomheder godt, viser ny rapport.

Danske virksomheder er bedst i EU til at indføre kunstig intelligens

Blandt danske virksomheder ses en veludviklet brug af kunstig intelligens eller AI. Det viser den nye rapport Nordic State of AI, som det private AI-laboratorie Silo AI står bag i samarbejde med 15 offentlige organisationer, herunder Dansk industri.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Danmark er førende i EU og Norden inden for AI

Af rapporten fremgår det, at 24 procent af de adspurgte virksomheder bruger AI. Det gør Danmark til førende i Norden og EU. Til sammenligning ligger tallet på henholdsvis 16 procent, 11 procent og 10 procent i Finland, Norge og Sverige. Ifølge tal fra Eurostat ligger det europæiske gennemsnit kun på 8 procent.

Hvad er kunstig intelligens?

Begrebet AI (artificial intelligence) eller kunstig intelligens refererer til computersystemer, der forsøger at efterligne menneskelig intelligens. Det kan være at lære, planlægge, løse problemer, generalisere og ræsonnere.

Der findes to typer af AI:

  • Blød AI (weak AI eller narrow AI) er kendetegnet ved at være intelligente systemer, der er blevet trænet i at udføre specifikke opgaver og dermed ’kun’ simulere menneskelige kognitive funktioner.
  • Stærk AI (strong AI), General AI eller artificial general intelligence (AGI) forsøger at forstå og opnå menneskelige, kognitive egenskaber.

At danske virksomheder har taget AI til sig, ses ved, at vidensgabet mellem store virksomheder, som benytter AI, og virksomheder, som er nye på området, er blevet større. 73 procent af de adspurgte virksomheder, som bruger AI, forklarer også, at de bruger AI, fordi det i stigende grad bruges som en del af virksomhedens produkter og tjenester.

Det er særligt i forhold til bekæmpelse af klimaændringer, at danske virksomheder er gode til at anvende AI, lyder det fra undersøgelsen.

”Brugen af AI i Norden udvikler sig hurtigt. Og som vores rapport viser, er vi på vej ind i en mere moden fase i forbindelse med implementering af AI. AI betragtes ikke længere som en adskilt løsning, men som en integreret del af produkter og tjenester. Danmark har gjort store fremskridt, når det kommer til indførsel af AI og investering i kunstig intelligens. Kombineret med den store vægt, der er på problemer i forhold til lovgivning på AI-området, og den offentlige opbakning til AI, er Danmark nu tæt på at leve op til sit mangeårige ry for at være et digitaliseret og dataorienteret land,” siger Peter Sarlin, CEO hos Silo AI.

Mangler 80 000 it-specialister

Selv om Danmark er det EU-land, der er tredjestørst, når det kommer til investering i AI målt i forhold til antal indbyggere, er virksomhederne stærkt udfordret af mangel på ekspertise. Næsten halvdelen af virksomhederne vil investere økonomisk i rekruttering af nye talenter på området i løbet af de næste seks måneder. Langt de fleste – 79,8 procent – foretrækker at bruge intern ekspertise.

Problemet er bare, at den efterspurgte ekspertise ikke er til stede. Det stigende behov gør, at Danmark kan få brug for op til 80 000 personer med dybe, analytiske kompetencer. Det er næsten halvdelen af den nuværende arbejdsstyrke inden for it.

Manglen på ekspertise mærkes tydeligt inden for kunstig intelligens. Det kan medføre et gab i kompetencer, lyder det i undersøgelsen.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens