Hver fjerde danske virksomhed bruger nu kunstig intelligens

Danmark er det land i Europa med den største andel af virksomheder, der benytter kunstig intelligens, viser ny analyse fra SMVdanmark.

Hver fjerde danske virksomhed bruger nu kunstig intelligens

Brugen af kunstig intelligens i danske virksomheder eksploderer. Sådan lyder det i en ny analyse, som erhvervsorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, har udført. Af analysen fremgår det, at 24 procent af de danske virksomheder benyttede kunstig intelligens i 2021.

Tallet er 18 procentpoint højere end i 2019, hvilket svarer til, at der på blot to år er sket en firedobling i antallet af danske virksomheder, som anvender AI. Med en andel på 24 procent i 2021 placerer Danmark sig med stor afstand ned til nummer to på listen, som er Portugal. Her er det ”kun” 17 procent, der anvender kunstig intelligens.

Dermed understreger analysen den tendens, der har gjort sig gældende de seneste år: Kunstig intelligens udbredes i hastigt tempo blandt danske virksomheder, og i Danmark kan nu altså nu bryste os af at være de hurtigste i Europa til at adoptere de avancerede algoritmer, der imiterer det neurale netværk i den menneskelige hjerne.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Særligt SMV’erne har taget AI til sig

Undersøgelsen viser også, at det særligt er de små virksomheder i Danmark, der driver udviklingen.  20 procent af de danske SMV’er bruger kunstig intelligens, mens tallet kun er henholdsvis 8 og 9 procent for Sverige og Tyskland. Dermed er andelen af SMV’er, som benytter AI, dobbelt så højt i Danmark som i vores nabolande.

“Lige nu befinder de mindre virksomheder sig i en fordelagtig situation, hvor kunstig intelligens er så tilgængelig, at man forholdsvis nemt kan komme i gang. Samtidig kan man være blandt de første på markedet og dermed øge sin konkurrenceevne markant,” siger Lasse Lundqvist, der er konsulent i SMVdanmark.

Hvad er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens eller AI hjælper blandt andet virksomhederne med at automatisere og effektivisere processer ved brug af algoritmer, som fodres med en stor mængde data og derved lærer at forudsige, anbefale og træffe beslutninger. Rutineopgaver som mennesker normalt står for. Kunstig intelligens bruges blandt andet i virksomhederne til chatbots, billedgenkendelse, autonome robotter og mm.

Kilde: SMVdanmark

Kan automatisere og effektivisere rutineprægede opgaver

Af den nye rapport fremgår det også, at brugen af kunstig intelligens i danske virksomheder blandt andet kan være med til at frigøre hænder i en tid, hvor der er stor mangel på arbejdskraft, hvilket kan begrænse virksomheders produktivitet.

Hvis rutineprægede opgaver automatiseres og effektiveres ved brug af en algoritme, kan der derfor være store gevinster at hente.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens