Hver tredje dansker er skeptisk over for kunstig intelligens

Ny rapport fra YouGov viser, at 35 procent af danskerne er skeptiske over for brugen af kunstig intelligens (AI), mens asiatere ser langt mere positivt på AI.

Hver tredje dansker er skeptisk over for kunstig intelligens

Vi er stadig i den spæde start af, hvad kunstig intelligens (AI) kan bidrage samfundet med – og måske endda også forværre samfundet med. Teknologiens potentiale spås at være helt enorm, og lige såvel som teknologien kan bruges til et utal af positive formål, kan teknologien også være til stor ulempe, når virksomheder eller endda nationer med onde hensigter vil drage nytte af teknologien.

Måske derfor er danskerne også skeptiske over for teknologien, som først i de senere år er begyndt at få en bredere anvendelse i samfundet. Analyseinstituttet YouGovs nye undersøgelse, International Technology Report 2021, viser i hvert fald, at der er en udbredt skepsis over for AI i en lang række lande.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Foto: YouGov

Skepsis er den mest udbredte følelse over for AI

YouGov har undersøgt udbredelsen af følelserne skepsis, accept, optimisme, håb, spænding, angst, forvirring og unødvendigt over for AI. Af alle følelserne er skepsis den mest udbredte følelse blandt de i alt knap 19.000 respondenter. 28 procent af respondenterne udtrykker nemlig skepsis.

I Danmark svarer 35 procent af respondenterne, at de er skeptiske over for kunstig intelligens. Det tal er på niveau med, hvad man finder i resten af de undersøgte vestlige lande, som har et gennemsnit på 36 procent. I Australien er det 31 procent, i Sverige er 35 procent skeptiske, i Frankrig er det 37 procent, i Storbritannien og USA er det 39 procent og i Tyskland er det 40 procent – det højeste af alle lande.

Foto: YouGov

Stor forskel på holdningen til AI i Vesten og Asien

Retter man blikket mod Asien, vil man dog opleve væsentligt mindre skepsis over for AI end i Vesten. Især i Kina, hvor kineserne er otte gange mere tilbøjelige til at være positive end negative, og i hele Asien er indbyggerne tre gange så tilbøjelige til at være positive end negative.

På spørgsmålet om, hvorvidt respondenterne ser positivt eller negativt på en fremtid med kunstig intelligens og automatisering, udtrykker 54 procent af respondenterne i Vesten negative følelser, mens det kun er 37 procent i Asien. Kun 36 procent fra Vesten ser positivt på AI, mens det er hele 65 procent fra Asien.

Globalt tilskriver 48 procent af respondenterne kunstig intelligens en negativ følelse, mens 46 procent tilskriver det en positiv følelse. Den globale skepsis er ligeledes højere (28 procent) end den globale accept (23 procent), fremgår det af undersøgelsen.

42 procent af respondenterne svarer også, at de er bekymrede over, hvad de potentielle konsekvenser af, at AI kan havne i de forkerte hænder, kan være.

Procentdel af respondenter der er enige i forskellige holdninger til kunstig intelligens opdelt i land. Foto: YouGov

Om undersøgelsen

YouGov undersøgte holdningen til AI blandt næsten 19.000 respondenter i 17 forskellige lande: USA og Mexico i Nordamerika, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Spanien, Danmark, Italien, Polen og Sverige i Europa, Australien, Kina, Hong Kong, Indonesien, Indien og Singapore i Asien og Stillehavsregionen samt Forenede Arabiske Emirater i Mellemøsten.

Undersøgelsen blev gennemført i august 2021, hvor 1.018 danskere deltog.

Læs undersøgelsen YouGov’s International Technology Report 2021 her.

Se også: Nyheder om kunstig intelligens