Mand vinder kunstkonkurrence med AI-genereret billede

Kan kunstig intelligens generere bedre kunst end os mennesker? Ja, tilsyneladende, for et AI-genereret billede, Théâtre D'opéra Spatial, har netop vundet en kunstkonkurrence.

Mand vinder kunstkonkurrence med AI-genereret billede

Kunstig intelligens (AI) er i løbet af de senere år blevet uhyre effektiv til at skabe overbevisende illustrationer ud fra simple tekstbeskrivelser. Det så man blandt andet med algoritmen DALL-E 2 fra OpenAI. Nu har en lignende AI-algoritme kaldet Midjourney trukket overskrifter for dens evne til at skabe prisvindende kunstneriske værker.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Deltog i og vandt kunstkonkurrence med AI-kunstværk

Midjourney er en AI, der blev gjort tilgængelig i en åben beta den 12. juli 2022. Da så Jason Allen sit snit til at deltage i Colorado State Fairs kunstkonkurrence – men altså ikke med et billede, han selv havde skabt. I stedet deltog han med et billede skabt af Midjourney-algoritmen, skriver mediet Vice.

en chatserver for Midjourney på Discord har han forklaret, at han skabte mere end 100 billeder med algoritmen, og at han brugte flere uger på at finjustere den. Hans tre foretrukne billeder blev printet ud på lærred, efter de digitale billeder blev opskaleret med tjenesten Gigapixel AI fra Topaz Labs.

Han deltog i kategorien ‘digital kunst’ og endte altså med at hive en førsteplads hjem. Ifølge resultatlisten fik hans kunstværk, Théâtre D’opéra Spatial, 35,7 procent af stemmerne – lige akkurat nok til at overgå nummer to med 34,4 procent af stemmerne.

Har skabt kontroverser på Twitter

Efter Jason Allen offentliggjorde resultatet af sin deltagelse i kunstkonkurrencen på Discord er et skærmbillede af hans besked blevet delt og er gået viralt på Twitter. Her har hans deltagelse i konkurrencen skabt kontroverser, og han beskyldes for at være endnu et eksempel på, at kunstig intelligens kommer til at fjerne kreative arbejdspladser.

”En person deltog i en kunstkonkurrence med et AI-genereret værk og vandt førsteprisen. Ja, det er noget fandens lort,” lyder det i det virale tweet.

De negative reaktioner fortsætter:

“Vi ser kunstens død udfolde sig foran vores øjne. Hvis kreative job ikke er sikre mod maskiner, så er selv højt kvalificerede job i fare for at blive forældet. Hvad vil vi så have?,” lyder det fra Twitter-brugeren OmniMorpho i et svar, der har fået knap 5.000 likes.

Jason Allen tager dog kritikken med ophøjet ro:

“Jeg vidste, at det ville blive kontroversielt. Hvor interessant er det ikke at se, hvordan alle de mennesker på Twitter, der er imod AI-genereret kunst, er de første til at smide mennesket under bussen ved at miskreditere det menneskelige element! Virker det hyklerisk for jer?,” skriver han på Midjourneys Discord-server.

Læs også: Hver fjerde danske virksomhed bruger nu kunstig intelligens

AI fjerner, men skaber også nye jobs

Det er velkendt, at kunstig intelligens er ekstremt effektiv til at udføre komplekse opgaver, som kan tage mennesker meget lang tid at gennemføre – og det er samtidig med en lavere fejlrate. Derfor ser man også flere opgaver i samfundet blive erstattet af kunstig intelligens.

En undersøgelse fra PwC har tidligere vist, at omkring 7 millioner jobs i Storbritannien i perioden 2017 til 2037 vil forsvinde på grund af kunstig intelligens. Til gengæld vil lige så mange jobs blive skabt, som der fjernes – bare i andre sektorer som sundhed, videnskab og kommunikation.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens