Metas nyeste sprogmodel blev lukket ned allerede efter tre dage

Den nye sprogmodel Galactica skulle hjælpe forskere med at finde information. I stedet lukkede den fordomsfuldt og faktuelt forkert vrøvl ud og blev lukket ned efter kun tre dage.

Metas nyeste sprogmodel blev lukket ned allerede efter tre dage

Tre dage. Så længe fik den nye AI-­sprogmodel Galactica, som Meta og Papers with Code lancerede 15. november, lov til at leve. I den korte tid, sprogmodellen nåede at være tilgængelig, nåede den allerede at modtage massiv kritik. Det har Meta og Papers with Code ganske hurtigt taget konsekvensen af.

”Tak til alle for at prøve demoen af Galactica-modellen. Vi sætter pris på den feedback, vi har modtaget indtil videre fra fællesskabet, og vi har sat demoen på pause indtil videre. Vores modeller er tilgængelige for forskere, der ønsker at lære mere om arbejdet og reproducere resultaterne i forskningsartiklen (om Galactica, red.),” lyder det i et tweet.

Læs også: Hvad er kunstig intelligens? Sådan ser fremtiden med AI ud

Opfinder egne sandheder ud af det blå

Det var ellers meningen, at Galactica skulle hjælpe forskere og studerende ved at fungere som en form for genvej til information. Sprogmodellen var blevet trænet med 48 millioner eksemplarer af videnskabelige artikler, bøger, notaer og encyklopædier.

Alle disse træningsdata gjorde ifølge Meta sprogmodellen i stand til at ”opsummere akademiske artikler, løse matematiske problemer, generere Wiki-artikler, skrive videnskabelig kode, kommentere molekyler og proteiner og meget mere.”

Efter lanceringen af den offentlige demo af sprogmodellen viste det sig dog hurtigt, at Galactica lider under samme problemer som mange andre sprogmodeller. Den er en hjerneløs robot, der ikke kan skelne fakta fra fiktion. AI’en genererede for eksempel falske forskningsartikler og krediterede dem til rigtige forfattere, genererede wiki-artikler om den ikkeeksisterende historie om bjørne i rummet lige så let som artikler om proteinkomplekser og lysets hastighed.

Problemet, lyder det fra kritikere, er, at det ganske vist kan være nemt at spotte, at en artikel om bjørne i rummet er det pure opspind, men knap så nemt, når det handler om emner, som folk ikke kender til.

Læs også: Forskere: Sprogmodeller har sexistiske og stereotype kønsbeskrivelser

Farlig sprogmodel

Michael Black, der er direktør ved Max Planck Institute for Intelligent Systems i Stuttgart, Tyskland, er en af kritikerne af den nye sprogmodel. I en serie af tweets demonstrerer han en række problemer med sprogmodellen.

”Jeg spurgte Galactica om nogle ting, jeg kender til, og jeg er bekymret. I alle tilfælde var det forkert eller forudindtaget, men det lød rigtigt og autoritativt. Det, synes jeg, er farligt,” skriver han.

Læs også: Nyheder om kunstig intelligens