Mobilapp og AI kan fremskynde diagnosticering af hudkræft

Ved at kombinere smartphonefotos med billedanalysesoftware og kunstig intelligens kan læger hurtigere diagnosticere hudkræft.

Mobilapp og AI kan fremskynde diagnosticering af hudkræft

Når hudkræft opdages tidligt, er der en god chance for helbredelse. Forskere fra forskningsinstituttet Fraunhofer har udviklet en digital løsning til at fremskynde diagnosen betydeligt.

En mobilapplikation hjælper med at registrere hudlæsioner og sender disse til dermatologiske afdelinger på hospitaler. Ved hjælp af AI og billedanalyse analyserer softwaren risikoen for hudkræft og hjælper dermatologen med at prioritere sine analyser.

Se også: Hvad kan man gøre med kunstig intelligens?

AI kan hjælpe med tidlig og vigtig diagnose 

En af de alvorligste former for hudkræft er malignt melanom, modermærkekræft på dansk, som oftest skyldes udsættelse for solens UV-stråler. Hvis den opdages i tide, er der stor sandsynlighed for helbredelse. Overlevelsesraten er over 95 procent efter fem år, hvilket betyder, at tidlig diagnose og forebyggelse er endnu vigtigere.

Fraunhofer Center for Assistive Information and Communication Solutions (AICOS) i Porto og Lissabon i Portugal har udviklet en løsning til at fremskynde tidlig diagnose. Ved at kombinere smartphonefotos af hudlæsionen med billedanalysesoftware og kunstig intelligens kan læger få en hurtig, første vurdering af potentielt farlige ændringer i hudens overflade og efterfølgende analysere tilfælde med øget risiko for hudkræft først.

Analyseres sammen med patientdata

Billederne bliver analyseret sammen med patientdata som for eksempel alder, køn eller tidligere lidelser for at kunne give den mest mulige korrekte feedback.

“I de seneste år har de praktiserende læger i stigende grad været optaget af at opdage hudkræft tidligt. Folk, der bemærker mørke pletter eller andre mærkbare ændringer i deres hud, har brug for hurtig afklaring. Men i regioner med få specialister tager det ofte lang tid at få en tid til den første vurdering. Ofte skal patienterne også rejse langt for at få disse aftaler. Det er her, vores AI-løsning kommer ind i billedet,” siger Maria Vasconcelos, seniorforsker hos Fraunhofer AICOS.

I mere tvivlsomme tilfælde med hensyn til hudlæsionens risikoniveau bestiller de dermatologiske specialister en personlig aftale og grundigere undersøgelse af hudpletten under et mikroskop eller ved at tage vævsprøver til analyse ved hjælp af biopsi.

Se også: Nyheder om brug af kunstig intelligens