Facebook stopper brugen af automatisk ansigtsgenkendelse

Facebook har bemærket de voksende samfundsmæssige bekymringer ved teknologi til ansigtsgenkendelse og stopper derfor brugen af automatisk ansigtsgenkendelse.

Facebook stopper brugen af automatisk ansigtsgenkendelse

Facebook overraskede alle med beskeden, at de lukker ned for det system, der automatisk tagger ansigter og fungerer via ansigtsgenkendelse. Det er det system, der gætter sig frem til, hvem der er på et billede baseret på ansigterne på det.

Det har tidligere været en funktion, man har skullet vælge til. De brugere, der har valgt det, vil ikke længere automatisk blive genkendt på billeder og i videoer.

Facebook sletter over en milliard ansigter

Facebook sletter mere end en milliard personers ansigtsgenkendelsesdata, oplyser selskabet i et blogindlæg. Det betyder, at folks ansigt ikke længere automatisk bliver genkendt i Minder, billeder eller videoer, og det er ikke længere en funktion, man kan slå til.

Facebook siger, at de stadig opfordrer brugerne til manuelt at tagge personer på billeder og i videoer, men den automatiske funktion bliver altså elimineret fremover.

Desuden betyder det, at Automatic Alt Text, der giver billedbeskrivelser til personer med nedsat syn, ikke længere indeholder navne på de personer, der er på billederne.

Mærker de voksende samfundsmæssige bekymringer

Alt dette finder sted i løbet af de kommende uger, meddeler Facebook. Årsagen til det nye tiltag lader til at være, at Facebook har bemærket, hvordan privatlivsvindene blæser ude blandt brugerne.

”Vi er nødt til at afveje de positive anvendelsesmuligheder for ansigtsgenkendelse mod de voksende samfundsmæssige bekymringer, især fordi tilsynsmyndighederne endnu ikke har fastsat klare regler,” lyder det fra Jerome Pesenti, vicepræsident for selskabets afdeling for kunstig intelligens.

“Det er nødvendigt at drøfte dens (ansigtsgenkendelsens, red.) langsigtede rolle i samfundet åbent og blandt dem, der vil blive mest berørt af den,” forklarer Pesenti. Han lover samtidig, at de vil fortsætte med “at deltage i denne samtale og arbejde sammen med de civilsamfundsgrupper og reguleringsmyndigheder, der fører denne diskussion”.

Dømt til at betale 650 millioner dollar for at bruge ansigts-tagging

Der kan være andre grunde til, at Facebook sletter over en milliard ansigter og den automatisk ansigtsgenkendelsesfunktion end bare samfundssind. For nogle måneder siden godkendte en dommer et forlig i et gruppesøgsmål i Illinois, USA, hvor Facebook indvilligede i at betale 650 millioner dollar for angiveligt at bruge ansigts-tagging og andre biometriske data uden brugernes tilladelse.

Fortalere for beskyttelse af privatlivets fred og advokater har i årevis sat spørgsmålstegn ved Facebooks praksis med at scanne billeder for genkendelige ansigter og har beskyldt virksomheden for at give en forkert fremstilling af systemet over for folk, der bruger den sociale medieplatform.

Se også: Sådan former teknologi menneskets hjerne

Vil stadig bruge ansigtsgenkendelsesteknologi til nogle ting

Ansigtsgenkendelsessystemet bliver dog ikke lukket helt ned, forklarer Jerome Pesenti. Facebook vil stadig bruge ansigtsgenkendelsesteknologi til en nogle enkelte ting.

Det vil blandet andet være at hjælpe folk med at få adgang til en låst konto, verificere deres identitet i finansielle produkter eller låse en personlig enhed op.

Se også: Nyheder om mennesket og teknologi